用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 給內向型小朋友的家長去考小一的一點意見 ...
發新帖回覆
樓主: 超能爸爸
go

給內向型小朋友的家長去考小一的一點意見 [複製鏈接]

超能爸爸 發表於 22-8-31 15:10
明天小兒入讀小一了,由上年9月開始漫長的面試終於結束。我小朋友係內向型+口齒不伶俐,但很幸運入讀到心 ...
好正面分享我小朋友都係好怕羞小朋友,佢係觀察型小朋友,基本上去到而家都係怕羞。
不過每個小朋友都唔同,家長可以做既係盡幫佢,睇佢有邊啲缺點,再幫佢補底。
我小朋友最後唔算最叻,不過諗返起都算有個交代比自己。大家今年加油!

chingchub 發表於 24-2-11 17:56
建議如果小朋友係初小階段仍然保持內向慢熱口齒唔伶俐,係升高小後仍有需要盡早加強口語思維訓練,升中面試 ...

我仔就係慢熱怕羞型,升小時考直資,用盡方法令佢無咁慢熱,但最後都得兩間二線龍校正取,一間call waiting收,叩門結果反而好少少。

但佢而家初小仲係好怕醜,其實學校比好多機會小朋友表現自己,但佢性格係咁,除左等開竅都諗唔到仲有咩方法。

pccw2017 發表於 24-2-23 15:26
可以帶小朋友去參加一些固定的課外活動, 如小童軍、合唱團等. 多些機會接觸其他小朋友, 同一班小朋友個個星 ...

我仔有參加童軍、集誦班,返教會Awana,其實佢同朋輩相處好自然,同大人講野有紋有路,就係一知道係同學習有關既野就緊張同怕羞,唔知點衝破

potato38 發表於 24-2-26 09:27
我小朋友都勁內向,但面試時佢會知道如怕講嘢,佢就送了學位俾隔離嗰個講得多嘢嘅人。佢平時係唔舉手答問題 ...

我都係咁教兩個仔,我細仔係劵幼,呢排幼稚園見家長,呢幾年老師評語都係成日唔敢講野好怕醜,唔敢答問題同舉手。

但細仔知道面試就要講野先有學校收,佢應該面試敢講野,聖誕節前收到兩間直資龍校offer,但就唔係神校。不過我都滿意了,知道小朋友內向都有學校收。

pccw2017 發表於 24-2-26 17:21
咁小朋友要俾時間佢, 可能某一天會突然開竅. 最好當無這回事. 成日提呢D會俾壓力小朋友.  ...

而家都唯有慢慢等個大生性,諗通左唔好咁怕醜。我兩個都係怕醜仔,都幾難攪。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊