用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小生參加童軍
樓主: 旦仔
go

初小生參加童軍 [複製鏈接]

引用:對課程緊迫的小學生來說,參加童軍是車齒的

原帖由 旦仔 於 12-07-05 發表
對課程緊迫的小學生來說,參加童軍是車齒的活動嗎?得多?不是失(時間)多?

...
我個女啱啱參加,制服差唔多$500,年費連月費$220,都唔算太貴,嚟緊參加3日2夜露營$250。

個人認為小朋友學咩都要錢同時間,阿女返咗童軍之後,合群咗,同小朋友更加多溝通,亦都表現得大個咗(尤其是著起制服果時),肯自己去做一啲嘢唔駛三催四請,學識責任有承擔!

以下係童Miss要佢拎竹(其實係旗杆)返屋企+下次聚會,紮竹高過佢,都幾重,但佢堅持全程自己揹。(回家約30分鐘)

LVictoria  好叻女呀!  仲好靚女tim呀  發表於 12-7-10 00:04

引用:對課程緊迫的小學生來說,參加童軍是車齒的

原帖由 旦仔 於 12-07-05 發表
對課程緊迫的小學生來說,參加童軍是車齒的活動嗎?得多?不是失(時間)多?

...
我個女啱啱參加,制服差唔多$500,年費連月費$220,都唔算太貴,嚟緊參加3日2夜露營$250。

個人認為小朋友學咩都要錢同時間,阿女返咗童軍之後,合群咗,同小朋友更加多溝通,亦都表現得大個咗(尤其是著起制服果時),肯自己去做一啲嘢唔駛三催四請,學識責任有承擔!

以下係童軍Miss要佢拎竹(其實係旗杆)返屋企+下次聚會,紮竹高過佢,都幾重,但佢堅持全程自己揹。(回家約30分鐘)

kolee 發表於 12-7-13 22:29
我由好細參加童軍到領袖,十分熱愛童軍
我自己覺得依家童軍已經變左質,冇以前咁好玩,小朋友難教左,戶外 ...

Radiomama 發表於 12-7-13 17:49
回復 Rainy 的帖子

因人而異吧。
我女間學校啲童軍無聲無氣咁,把鬼~

依家參加既團都唔係求其報或近屋企,反而係之前逢星期六路過見到,見啲小朋友個個都好開心,miss都有後生,有「資深」,而且我好堂突咁上前問佢資料,佢都好樂意及清楚解釋我知,咁我覺得自己都觀察過實況唔錯,遠啲都參加啦!

引用:有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參

原帖由 happy.rita 於 12-07-14 發表
有朋友係童軍領袖,佢話而家有好多小朋友參加童軍都係因為阿媽想仔女考到啲章,之後可以有助考學校,所以小 ...
咁我係咪好背呢?我從來唔知童軍考章有助升學架啵!

‹ 上一主題|下一主題