用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's)
go

2009-2010年小四 Chat Room (灣仔 St. Joseph's) [複製鏈接]

我買到喎. 你意思是買唔到英文課本?

原帖由 Derdad 於 09-8-17 16:11 發表
各位四年班家長:

英文科冇書,請問大家點樣備課?

你有冇睇錯呀! 書單上無印到"開學先派"這幾個字. 只有P1-P3的數學科會由學校代辦.

原帖由 Derdad 於 09-8-18 20:20 發表
pooh 仔,
係呀,書單上寫開學先派吖嘛!

你是不是好早買呀! 我最近在精工買到英文課本, 冇缺貨呀! 只是有一本STory book冇貨, 到有貨時精工會再通知, 冇你所講會等開學先派.

原帖由 Derdad 於 09-8-20 23:15 發表
pooh 仔,

唔好意思,我寫得唔清楚。我所指嘅「書單」,係指經「精工」買書後佢哋俾番嚟嗰張。

oh, IC.
but你可以問吓精工是不是己再翻貨? 如可以而家攞的話, 你快D去. 因EPH的課文內容與PLE有好大分別. 我只可以簡單話你知, 淨是WB己經夠好玩.
each unit of the WB consists of two comprehension exercises, serveral language focus, and vacabulary erercise and a writing exercise.
比較着重思維訓練.

原帖由 Derdad 於 09-8-21 23:43 發表
我同好多媽媽一樣,係攞成績表果陣一次過係學校擺檔嘅「精工」嗰度買。由於係果陣已經俾埋錢,所以唔可以好似妳咁再去買呀!

你問咗肯定到時有得退呀? 不過你可買住4A先.
咁你買咗味呀? 你覺得這套書如何? 我諗好難備課, 都唔知學校如何編排課程? 如全本書教晒, 我諗未必夠時間. 如可的話, 課程又實在太急.

原帖由 Derdad 於 09-8-22 20:40 發表
pooh 仔,

我親自問過精工,佢哋話貨就有嘅,但係啲書已經俾咗學校啦,冇得提早攞。
我唯有即時再買過,睇住先,然後開學後再退書退錢…

Marshall is a Singapore Publishing.
喺啦! 我最近在書展買咗本comprehension exercise, 諗住比亞仔做, 我現在都放埋一邊, 因EPH WB 已有太多, 留待學校安排. EPH' story book 比 Longman 都難很多.

原帖由 Derdad 於 09-8-23 21:01 發表
買咗4A書同Workbook,問過可以兩個禮拜內退書呢!
睇過吓"My pals are Here!"同PLE 4A, 發覺Marshall 比Longman深幾多!得一個禮拜,惟有先抽哂啲生字及動詞列表做住先啦!
我都估唔到學校轉咗高小用書只有兩年又轉,攪到我之前 ...

我都諗住行開書局,順便睇吓嗰本grammar practice內容與香港的出版社有甚麼分別!

原帖由 Derdad 於 09-8-23 22:57 發表
My Pals are Here! 系列有Grammar 同Homework等,都可以俾個仔試吓做!

你往年拿成績表時, 有冇去禮堂睇d學兄d作品?
我諗我哋奌都要幫少少忙, 因始終是與電有關, 萬一佢哋糊亂試驗, 好似之前單新聞(做炸藥)你都咪話唔驚.
佢哋不境是8,9才人仔, 可以的話咪從傍協助.

原帖由 Derdad 於 09-9-17 17:29 發表
有冇媽咪知常識做嘅關於電嘅project,
要去鴨寮街買電線之類,
究竟係做啲乜?家長駛唔駛幫手?

第一次接觸Ms Tam都ok, 我最記得佢講有關science project時, 再三強調是"要8,9才的作品" 這句話最搞鬼.

但我個人喜歡Ms Leung(現任), 佢真的冇敦校長款, 及D學生又好like her.

原帖由 Derdad 於 09-9-19 23:38 發表
記得上年睇到嘅都係五、六年班啲太陽能發電屋、電動遊樂場等,唔係做唔到,但係冇人會信係四年班做喎
pooh 仔,妳今日有冇去家長會呀?妳覺得譚校長如何?

...

Hi Derdad,
你仔仔的英文worksheets 幾時做? 我仔仔班未開始做喎!!

原帖由 Derdad 於 09-9-22 00:22 發表
有冇人覺得果份英文Compre Ex.2好似深咗啲?

之前都預咗今年啲四年班英文會比上年嘅四年班深啲啲,但估唔到深咁多,閱讀理解幾乎唔可以照抄上文,尤其不供詞填充(Cloze Passage),老師都未教技巧就要做…

睇o黎「 ...

你奌知今日份卷超深, 你仔仔講比你知? 我想知今日份數學卷邊d部份出得深? 我仔班內有同學仔做唔晒,仲係平時超班個d,  我仔仔做完文字題剛好夠鐘. 有部份冇時間睇番奌做!

原帖由 Derdad 於 10-6-14 16:02 發表
嘩!今日餐科數學超深呀!有冇人答哂成份卷呢?
聽日如果都係咁就慘囉!

呀仔話paper I 有六版, 而paper II只得四版.

原帖由 Derdad 於 10-6-15 10:05 發表

小息時睇過呀仔,佢話Maths II 得四版,勁淺,做完仲有二十幾分鐘剩,都唔知堅定流,但係咁出卷法好易俾Mr. Cheung 嚇死!!

四年班冇排全級名次? 唔喺五六年級先冇排咩? 因五六年級這兩年是不會按名次再分班.

原帖由 Derdad 於 10-6-15 17:49 發表

只會有班名次!

我諗是否可以私底下問班主任?

原帖由 tsung 於 10-6-16 16:33 發表
噫???點解???家長和學生是有知情權的,有時候,真覺得此校的校政令人難以理解!
‹ 上一主題|下一主題