用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好 ...
go

想問問灣仔區12網的選校,仔仔選軒官上午校or華仁小學好? [複製鏈接]

引用:謝謝分享!因為華小開4班,軒官開5班,所以

原帖由 chingching8888 於 13-05-27 發表
謝謝分享!
因為華小開4班,軒官開5班,所以華小較少位嗎?謝謝你嘅提點!
嚴格啲講華小得兩班。
am x 2classes ; pm x 2classes.

引用:要注意軒官仲有女生...+但你軒官有20分的話

原帖由 YIN-MA 於 13-05-29 發表
要注意軒官仲有女生... 但你軒官有20分的話,自行收生時,機會應該不錯,真的不成時,可在統一派位時再作決 ...
有女大多唔會諗軒官先,灣仔太多女校, 仲要喺間間都有直屬,除非細路跟尾。

不過如我有大女+細仔, 我都會選女校, 不會選軒官先。

引用:我家的是大仔+宗教分,(20+分),有細路跟尾,

原帖由 apple82 於 13-05-29 發表
我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒 ...
華小下唔會易入, 佢哋情況唔同軒小,上/下午喺獨立。
華小喺上/下午喺一樣, 冇分彼此,只因校舍課室唔夠,先要分兩晝, 佢哋會間住返上,下午, 並不是你今年選咗下,6年都喺下。 總之6年裡,有3年上,3年下。

引用:我家的是大仔+宗教分,(20+分),有細路跟尾,

原帖由 apple82 於 13-05-29 發表
我家的是大仔+宗教分,(20 分),有細路跟尾,是否應選華仁, 下午是否容易些? 如自行唔得, 我有想過大抽獎選軒 ...
所以填表時, 只可填華上 或 華下, 唔好將兩間放晒喺頭志願, 一間唔得, 另一間都窩, 跟住落嚟嘅志願就好危

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-05-29+發表有女

原帖由 kittyland06 於 13-05-30 發表
其實就算大女入咗女校,細仔軒官仍有20分不是就同大女嘅機會一樣嗎?為何有細仔跟尾大女就一定要入軒官?如 ...
你點計到細仔入軒官有20分呀?

除非你喺軒官old boy / girl, 如不,請教我如何計出細仔有20分?

回覆:kittyland06 的帖子

咁唔喺人人都喺軒小old boy / girl 㗎, 我嘅假設當然不是有舊生分喇。

引用:+本帖最後由+chingching8888+於+13-5-31+01

原帖由 chingching8888 於 13-05-31 發表
最主要喺幾間女校都有直屬中學, 又不錯。
軒官只喺聯繫, bps 只得幾個位比軒小, 相比爭得太辛苦。 及我唔喜歡小學階段分精英班。

‹ 上一主題|下一主題