用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la
樓主: Edvychan
go

34網(2011-12)入小一媽咪入嚟分享吓la [複製鏈接]

我阿囝都係34網, 首選係陳瑞祺, 但聽講舊年20分都入唔到, 所以都幾頭痛, 未諗點怎樣排位

呢兩間都係多人揀既學校, 如果排陳瑞祺第一, 第二係馬頭涌or 農圃道官小, 我驚都未必入到, 所以都仲諗緊, 可能要等6月, 今年放榜之後, 睇吓情況, 再去決定。現階段, 我會主力留意直資和私校。
What do u think??

原帖由 Edvychan 於 10-4-15 14:52 發表
hi kimB,

陳瑞祺,我地計分實無機會,得果15分,我都係等大抽獎,你會唔會揀馬頭涌同農圃道官小呀?你地會點排呀?

大抽獎--可以揀陳瑞祺、馬頭涌、農圃道
私校同直資, 其實同你住邊度係無關係, 最緊要係睇你小朋友性格, 以及你是否認同學校教學理念, 或者經濟條件等等因素。
p.s. 我個都係囝, 我現階段都係睇直資和私校為主

原帖由 Edvychan 於 10-4-20 11:36 發表
Lee度好似好多都係囡囡,有無囝囝可以分享吓會點部署呀?

私校,直資會搏邊幾間?因為我地搬嚟d區兩年,唔係好知周圍學校的評價,34區,除咗陳瑞祺,係咪就係馬頭涌官小比較好?仲有邊d學校比較好d 呢?要填30個志願,lee區都 ...

hi, edvychan,

本來我都有計劃俾阿囝讀面試班, 但bk好多媽咪都話冇用, 所以我e+打算俾佢暑假學一些可以多d present自己既course, 等佢冇咁怕羞。至於興趣班, 阿囝一直有學普通話及phonics, 冇話特別谷佢, 只不過想佢language好d。

原帖由 Edvychan 於 10-4-21 23:57 發表
thanks KimB & wensi,

我其實真係唔係好識為個囝安排,因為我仲要照顧一個細b,d時間分比大o既少咗好多,而且我一直都是諗住小朋友咁細個,學校教到佢幾多就學幾多la,都無特別去谷佢,因為佢本身果間幼稚園都唔係話好淺 ...

hi, sharon 2005,
我都有留意林文燦呢間學校, 普遍既comment都幾好, 不過佢地既校舍比較細, 小朋友既活動空間較其他千禧校舍相比, 就會較遜色, 另外, 到高年級應該要轉去另一校舍, 所以都有點心大心細。

原帖由 sharon2005 於 10-4-24 23:14 發表

其實,34網女仔是有多d選擇,我的是囝囝,我暫時的心水是馬頭涌 ,因參觀過這間學校,雖然不是千禧校舍,但入面設施卻很齊全!現在睇緊d直資及私校,同埋會參加d簡介會,最後會揀5-6間比阿仔試考下,大家有無留呢區直資:保良 ...

九龍城嗰間係屬於34網, 紅磡灣係屬於35網。如果講校舍, 應該係紅磡灣較新。

一般直資都在8-9月間開始接受報名, 可自行去投考的。而你所講既第一輪選校, 係政府資助學校, 係計分, 唔洗考試。

原帖由 katrinafu 於 10-5-26 02:33 發表
我囡囡都是2011升小學, 而我住紅磡區, 是35區校網,  有些問題是不明白的, 請大定幫幫忙...

請問直資學校可自行先投考嗎 ? 不是要等9月第一輪選校時申請嗎?

另外, 見到好多媽媽選"馬頭涌官小" , 但上教署網是有兩 ...

各位34網既媽咪, 今年k3已放榜, 聽到好壞消息都有, 大家有冇改變選校策略呢?

咁你係諗住甲部填net 34, 乙部填net 95, or 你會為左個小朋友, 搬去net 34區居住?

原帖由 ac321 於 10-6-8 16:29 發表
I haven't decided my 選校策略 yet!
I live in net 95, but want to send my kids to study in net 34.

Oh, ic.
但如果乙部一個都唔填, 會唔會好危險呀? 除非有私校backup喇

原帖由 ac321 於 10-6-8 16:53 發表
I won't live in net 34 again.....
I lived in net 34 when I was young. I study in net 34 for my primary, secondary school and uni.
However, I like the living environment of TKO, with newer flats, paths ...

如果有extra points又唔同, 因為機會會大d。我阿囝得基本15分, 所以會試吓考幾間私校or直資, 希望有offer,因為對大抽獎信心唔大。

btw, 你諗住幫個小朋友報net34邊間學校?

原帖由 ac321 於 10-6-8 17:15 發表
That's why I say I haven't think too much about that.
It is becaue I am considering should I send my kids to my mother schools in round 1. It is because my son can get extra points.
However, I may le ...

我初時都一心諗陳瑞祺, 但聽講e+好似冇以前咁好, 所以都心大心細。至於兩間獻主會我都會揀, 但唔會擺第一志願。

原帖由 ac321 於 10-6-9 14:23 發表
considering the following 3 schools
陳瑞琪,獻主會 or new獻主會.

我想揀either 陳瑞祺 or 馬頭涌
直資就考陳守仁, 九龍塘宣道, 英華

原帖由 ac321 於 10-6-10 11:31 發表
Then, which school is your 第一志願 in net 34?

如果要確保小朋友入讀band 1 & 2既中學, 你最好俾佢係九龍塘宣小, 我考陳守仁既原因係我喜歡學校既english environment, 加上活動教學模式, 唔係填鴨式, 因為我了解自己阿囝, 佢係會頂唔順日日最少6-7樣功課。所以我冇諗住考聖方濟各, 雖然佢係一間好好既學校, 升中派位又好, 但我知阿囝一定會讀得好辛苦。

我個人認為揀學校,除左校風, 升中, 成績.....之外,都要顧及小朋友既性格是否適合。

原帖由 ac321 於 10-6-10 12:38 發表
However, I heard that 陳守仁 about 50% band 1, 20% band 2 and 30% band 3.....
If that correct? Any one can tell me?
‹ 上一主題|下一主題