用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班? ...
go

幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班? [複製鏈接]

如果係D超級名校我就唔知啦.如果係一般o既我覺得唔駛啦.教小朋友唔駛怕,要望住(最好)老師答問題,叫老師早晨/午安,講拜拜,教佢父母o既名,一般o既小常識,如果小朋友係大仔(即係o係年頭出世),見到老師又冇喊,咁都成功o左一大半o架啦.你參考o下啦

小朋友怕陌生人好正常(大人都會啦),要多D鼓勵佢.如果佢肯叫人,就將呢件事誇大十倍o黎讚佢,唔叫都唔好話佢冇用呀.20個月好細"姐",大把時間教啦.如果你係全職媽媽,咁就同佢講多D o野,要佢答你o既.仲有,你有冇諗過比囡囡做"大B"呢?小朋友相差幾個月能力差異好大o架(所以學校鍾意收大B),比人大D但有信心D,有信心就自然現好啦.呢D只係我o既愚見,你睇o下o岩唔o岩聽啦.

一般幼稚園都比父母陪住BB一齊interview o架(順便in埋 D 父母嘛)你仲可以向BB提o下水"tim".當年interview(11年前) 都係問o下佢叫嘜名,爸媽叫嘜名,比D圖畫咭佢認o下,仲有一D 好簡單o既問題.我諗只要小朋友肯答,應該ok啦.
‹ 上一主題|下一主題