用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊 ...
go

明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊張.... [複製鏈接]

無乜緊張,只係聽日"順便"去交表,因為隔離間直資小學我到會一齊交表,o個間津貼小學明知要抽籤,收唔收係睇彩數。
原帖由 Gogojuly 於 10-9-23 16:31 發表
明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情開始緊張......... 大家有同感嗎?

不過最緊要係睇多一次填表需知,帶齊所有所需文件(正本同副本),免得文件唔齊要走多一轉。

Yes, it is stated in the "Notes to how to complete the application form" which you should have obtained with the application form from the kindergarten.  Remember to bring a copy and its original.
原帖由 liuekt 於 10-9-23 22:35 發表
Does anyone know whether you need to bring the Baptism Cert ?

出世紙上有父母姓名,理論上父母不一定需要係夫婦關係,所以結婚證書似乎唔一定需要,不過為求安心,帶亦無妨。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-24 00:00 發表
係我呀, 即係我要帶埋我既I.D. COPY??

OH, TKS!!

岩岩仲帶埋結婚證明書, 帶多好過帶小...

最好打電話去學校問問。
原帖由 angelcheung 於 10-9-24 13:20 發表

我想問lunch time 可以去交表嗎???

No one waiting in front of me when I submitted the form this morning (~10 am).  Took less than 15 minutes to finish.
原帖由 prettygirls 於 10-9-24 15:53 發表
今日第一天交表,好似好少人會今天交表wow! 現在心大心細tim!

與其估估o下,不如實際d,打電話問o下學校點樣"同分抽籤",有無結果都就o係呢度分享o下啦!

綜合BK各方意見或揣測,基準可能係:
1 隨機
2 交表次序
3 對分數類別有特別喜好 (例如舊生子女>同宗教+長子/女)
4 同學校o既關係,例如有無捐過錢,或其他私人關係
5 純粹校長主觀選擇

我其實無打算估,不過見有人有興趣,就齋up一o下。

我未到10點就交表,純因剛去完SPCPS面試,仲有d時間至夠鐘返屋企食飯,於是帶埋阿仔去交表,順便去埋隔離間私小交表,返到屋企仲有半個鐘剩。
‹ 上一主題|下一主題