用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇完新聞真係得啖笑
go

睇完新聞真係得啖笑 [複製鏈接]

足證記者沒有做資料搜集就胡亂報道,所以報紙講o既野,唔好信到十足,一定要"獨立思考"。
原帖由 ziyi 於 10-11-23 13:56 發表
"亦有家長早年「大屋搬細屋」,由 7,000呎獨立屋搬至 3,000呎單位,盼增加入名校優勢,也同樣無功而回。"
and
"家長朱先生本身為「喇沙仔」,計分時能獲 10分校友「優勢」,但兒子並非首名出生子女,連同適齡學童分總共只有 20分 ...

好多名校係直資學校,家底先至重要,區份根本無關係,有錢仲要同我地呢d星斗市民爭免費位,好心佢啦!
原帖由 vaga 於 10-11-23 14:22 發表
佢個重點係上電視話俾人知, 佢由7,000呎搬去3,000呎係幾咁  "委屈"

其實編輯應該睇過份稿先至俾出街,編輯應該比較有經驗同謹慎,如果咁樣o既報道出得街,編輯亦責無旁貸。
原帖由 venuscc 於 10-11-24 02:40 發表
記者寫啲野完全同個遊戲規則無關系,呢啲記者,都唔知有無牌。搬屋同自行有關,內地人有錢有又同自行有關?就算啲家長唔明,佢地都唔好亂寫,唔導人呀,真系有家長睇左以為系真,就害C人啦!呢啲說話留系大抽完先寫啦! ...

記者唔係要查證真偽之後先至報道出街o羊?如果唔係,人人都可以借記者散播謠言。
原帖由 rosewong 於 10-11-25 01:33 發表
呀!  怪錯咗個記者添, 真係"梳利"; 但嗰位亞爸亞朱先生又竟然自己都可以搞錯嘅?!......
之前睇過d報章報導, 話因為自行派得唔好所以令到d家長轉投直資私小云云, 我心諗, 宜家十一月尾先嚟轉投, 真係想知仲有幾多間可 ...
‹ 上一主題|下一主題