用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日係咪升中放榜?
go

今日係咪升中放榜?   [複製鏈接]

呢度宜家剩係識吹捧兩間所謂神校同IB, d平民百姓家長重邊敢上來講昇中去邊間 XDD

medicine    發表於 22-7-26 09:58

lawiskcyu 發表於 22-7-26 10:18
我想hkpapa 的仔仔已上到大學,不須再解讀學校資料,可以退休啦。

唔知他見到這信息時,會不會立刻跑出來 ...
我一直覺得佢係做補習相關工作先會咁樣去研究DSE數據(見fb有d groups幫人昇中有收錢講座都係咁做開),可能已經移左民/轉左行,再上來已經無意義,唔知我有無估錯。

DD仔 發表於 22-7-26 15:52
但hkpapa唔係一般家長,而係升中專家。佢嘅中學排名應該係最可信嘅

佢個排名只係攞人地學校網頁DSE結果同school report,唔分析學校背景,收生人數同資格就將學校分做band 1ABC, 佢就覺得佢係全港最勁升中專家。即係每次有人想問xx vs xx邊間啱佢小朋友,佢就攞d數據話邊間好,所以有幾間學校新派直資成日俾佢踩到地底泥咁 ,所以成日同果d學校家長嘈(利申:唔係果d學校家長),我覺得佢算係學校網頁DSE數據統計專家,但如果我有升中問題,我一定唔會問佢 (我私底下都請教過幾位家長關於升中問題),咁當然有d家長處理小朋友升學只係主要睇DSE考試成積,咁做伸手黨搵佢果set數據參考係好過自己上網睇完再入excel計嘅,加上有d學校又無左舊數據,靠佢個tables先可以plot graphs見到條咩上昇下降軌
‹ 上一主題|下一主題