用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE英文科取星
發新帖回覆
go

DSE英文科取星   [複製鏈接]

仔仔讀Band 1B中學,將升讀中五。佢英文成績唔錯,keep到大約全級top 10內。
但我覺得佢DSE是否大約只可以攞到5 或5*? 如何可以推上5**? 我不是怪獸家長(我只想佢發揮得最好)
因佢一直無補習,全鐘意睇課外書。如對學校無咩信心 ,是否係時候補下英文呢?或操past paper可以嗎?
有冇經驗家長提供下意見呢?謝謝
   23    0    0    0

回覆樓主:

哎,我唔知咩係“大口”呀! 我噚晚試探式問佢補習好唔好,佢斷然拒絕。
希望今年佢有所領悟,對自己學業精益求精喇!唔該大家

gracelam 發表於 22-8-22 09:21
1B中學top 10內,估計可以5*,想進步可考慮大型補習社,佢哋教搭題技巧可以幫手拉一把

#不過5*→5**都要 ...

係,運氣都好重要。只係希望佢可以發揮得最好喇。謝謝你!

Poyau 發表於 22-8-23 22:43
男生要英文取5** 憑實力 亦要運氣
2021年日校男生得164人(0.78%)
皇仁38人(30%)摘星 5**只有11人

好detail呀!謝謝你!
咁可能我死咗條心先
仔仔一直覺得自己英文好,但我覺得未能達5**嘅水平。諗住背水一戰,幫佢衝上去,佢都唔啋我
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊