用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好吾開心,今日幫女校際伴奏發生的事!· ...
go

好吾開心,今日幫女校際伴奏發生的事!· [複製鏈接]

好吾開心,今日幫女校際伴奏彈到最後部分停了,啊女就繼續唱完!好傷心!原本 訓練好好,不會出錯。啊女表現和唱得非常好。點解今日會甘!真系好失望!結果拿了優良!
接住仲有比賽系同一首歌曲,我應該吾應該再幫啊女伴奏?因為我太過緊張?有邊個同我有同樣經歷?
   0    0    0    0

我都認同,但我已經有90以上的把握,已經練習過無數次。都在老師面前練習過好几次都無問題,但就結果就系甘!想問下優良算吾算可以?

回復 bebebe12345 的帖子

我女平時成日比賽,距識得處理,自己完成整個歌曲,我知亞軍有一位同學82分,我女80分

回復 MC1128 的帖子

系啊。好多謝你們的鼓勵,我女女有安慰我!距分析我知點解會失誤,距今年7歲人仔細細都好識唸,剛比賽完距話都系你啦彈錯,然後 距見我吾開心 ,就話我吾應該話你~~~——好識唸!
對比上次彈琴比賽,啊女彈錯左結果我不斷問距點解會錯?系無可能錯,不斷問責她,因為這一首曲曾獲得亞軍。

距同我講緊張,我現在真得體會到!!好多也是無法估計!

以加都吾知有無勇氣再同距半伴奏!!來緊仲有一個比賽!

回復 tinyuichan 的帖子

吾試過點知結果!下星期有比賽我會繼續伴奏,起碼我女的分數比亞軍低2分,相信比季軍低1分,都拿到優良,我知道媽咪同啊女伴奏一定有壓力,但系我認為我精神可加!我深受樓上媽咪講的話,結果吾重要,最重要系過程和相互體會,呢D比奬項更重要,我睇到樓上的回復成個人松曬,不再吾開心,反而更加努力,以後大把機會有比賽,點可以就甘放棄!不過有需要我一定會請專業!你祝我好運啦!

cpcog  don't care about the result so much! I believe the process can help strengthen the relationship between you and your daughter! It is valuable! :)  發表於 13-3-10 10:11

wootaitai 發表於 13-2-26 07:58
我都常幫個女伴(不是專業),有時都會甩,但有幾次請了伴奏(想自己輕鬆D),夾過後佢都想我伴因為大家有默 ...
嗯!多謝你們鼓勵!我會繼續努力

回復 wootaitai 的帖子

其實六級應該無問題啦。自己訓練我覺得安排訓練時間會多D,其實我以前系幼兒教師,不過無考級。我都系啊女所以去彈翻琴……不過呢個過程真系好難得。我地要努力!

回復 dogmonkey 的帖子

所以好多事情是沒有絕對的,當你估不到的事情往往會發生,我啊女參加聲樂、鋼琴、朗誦都獲得無數獎項,而且有不少冠軍,可能你地睇到7歲年齡小而覺得我要求高,這個水平不是今天才要求的。是從小走過來的,當中有不少苦与樂,並不是現在才拿獎。有事真系要親身經歷過才會感受到!就上次的比賽啊女也獲得了銀獎。雖然比賽不是為了拿獎,但是一個獎是見證小孩的努力与付出,同時是給孩子一個動力!當然不能每次都能夠拿獎,拿不到也不代表什麼!只要努力過与盡力就足夠了,我都系這樣同我女講。但系如果每次出錯都不總結錯——以後怎麼進步?

好多謝大家的鼓勵与支持,自從上次我發帖後,見到好多好熱心的家長鼓勵和支持,我繼續幫啊女伴奏,今日完成第二場比賽,比賽有兩為專業評委,我們非常成功。獲得聲樂92分,一等獎,鋼琴90分同樣一等獎。我同啊女都好感動,我們即使擁抱!而且我們 互相支持鼓勵!

系呢度同大家講講心得真系好開心!I LOVE YOU!

MC1128  well done!  發表於 13-3-10 22:12
‹ 上一主題|下一主題