用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門馬可賓中學
樓主: wrk
go

屯門馬可賓中學   [複製鏈接]

回復 wingfamily 的帖子

路過多口呻一下, 唔係 band 1 頭到唔頭, 而又想入到精英班, 真係唔好揀四大天王!  小學全級頭3名, S1 升 S2 都入唔到精英班, 成績唔係差, 只不過係人地真係好勁!

回復 sumheima 的帖子

對中學來說, 校長是一間學校之靈魂! 上樑不正, 下樑歪. 中學家長就會明白, 點解好多老牌官中都降"呢"!

"祟真"轉了校長之後, 執緊了很多, 升緊呢, 以往是 band 2尾 ~ 中之選, 現在已在"永隆"之上.

回復 wingfamily 的帖子

一哥全級第1跟全級20, 只差9.3分, 一個名次中間之分差亦只是0.0x分, 妳話競爭大唔大?!

我識一個同學仔(小學有補習) , S1入到到精英班, 但好辛苦, S2 已入不到精英班了. 亦有補習.

另一個小學只係頭10名之內(無補習), 但越戰越勇, S1 ~ S3 亦在精英班, 而且說不太辛苦,  可能是一個有補習, 早開竅已見底. 另一個無補習, 未見底. 升中後才開竅吧, 但升中後亦要補習.  

回復 sumheima 的帖子

我不是指某一間學校或某一個校長. 有變動就一定有影響, 但好可能是更好之影響, 不一定是差. 無人會未卜先知, 就用時間去証明.   

sumheima 發表於 12-7-17 17:33
有人認為是官校教師的工作態度問題,政府工,hea住做.
同事間的爭斗比一般學校更厲害,而校長幾年會調任一次, ...

Exactly 入左你就後悔, 不喜勿插

alice.2007 發表於 12-9-6 23:11
中六超過200人,90人入 U 是包括自資學位,例如明愛、明德、東華、恆管或遙距課程的 degree,實際在聯招入8 ...
睇翻轉頭, 其實又真係唔洗gum介意這些數字, 就算董中亦有好多入左去讀唔掂, 升高中時被"勸走", 去左梁植X (高中專收董中棄將, 所以A Level 成績唔差, 但低Form 就真係xx) 之後, 都入到大學丫.

當然, band 1頭學校之助力好大, 學校之worksheet/ notes 內容獨到, 真係有錢都買唔到. 不過讀書都係要靠自已.

長腳蟹 (選美入行個位女藝人) 以前讀陳中, 會考唔掂, 去左 band2 學校讀 S6/ S7, 最後都入到"科大/ 城大" (唔肯定邊間).

如果 band 1 中/ 尾學生, 此校是上佳選擇. 唔好讀政府呀, 又轉新校長, 2年轉一次, 都唔知點攪   

alice.2007 發表於 12-9-6 08:21
馬可賓 HKDSE 英文科得 25% Level 4,升8大 degree 咪好少人?
遲多三年啦, 三年後考個班就係"升厘"後第一屆. 應該就係 band 1 結果. 2006年班S1未係全 band 1. gum 會公平一D. 而且, 數字遊戲, 無需太上心. 我估妳可能係"核數師", 有職業病.

總之他已經比2間官校"好好多, 好多, 好多, 好多... 信者得救

kcimum 發表於 12-9-7 12:01
本人路過
呂慧儀(Koni Lui,1982年9月3日-),香港藝人,中學就讀於宣道會陳瑞芝紀念中學、加拿 ...
fans
‹ 上一主題|下一主題