用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

Isaacmommy 發表於 18-4-4 17:41
謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲 ...

你講果case,那位小朋友係如何由懶和坐唔定,變成係谷校都級10?

小朋友慢慢長大,自己開竅,當然可喜可賀。但若要父母跟得好緊,逼到好辛苦的成果,影响親子關係,亦未必係人人想行的路。

Isaacmommy 發表於 18-4-4 20:16
小朋友媽媽坐在旁,好有心機地逐樣講解,陪太子讀書,又自己出卷同伴讀課外書。佢小朋友係坐唔定的,會講 ...

真係有媽的孩子像個寳  

lui 發表於 18-4-5 09:36

學術跟貼,上到中學,大半力有不逮。我叔仔是例子。連人生也.... ...

一dd情况,真係睇亞媽教得高手,定係低手,有些媽媽喂食得來亦有教捕食。亦睇小朋友造化,有d幫幫吓佢開咗竅,搵到成就感,就自動波。

回覆樓主:

有時好難講的,個家長努力栽培佢仔,由大家覺得佢實讀唔掂,到佢讀得好好,小六考級前十,升到好中學,點都係好事。至于後來可唔可以一路讀得好,happy ending,呢樣無人知,亦好難話人地唔應該咁做。

回覆 retriever 的帖子

養成依賴習慣梗係唔好,但有些小朋友在小時候係好需要有個好愛佢的人扶持佢。你幫佢,佢仲有機會。你唔幫佢,佢初小都散晒,更唔好講高小、升中點樣。
小朋友係個個唔同,湊得個易教和難搞的,係好唔同。做着佢亞媽當時的option亦唔多,佢亞媽亦可以有教佢獨立。

回覆樓主:

delete

retriever 發表於 18-4-6 11:12
少少SIDE TRACK...

唔少人都發現, 而家最成功果幾個, 或搵得錢多果幾個, 都係當年讀唔到書果幾個....

無好媽媽理果d,可能潜質從來未有機會展示,就係大家讀書時由細到大墊底果幾個同學,邊話得埋。

新一代無drive,無目標,好似係多過以前好多,但呢個唔一定同直升機家長有關。
‹ 上一主題|下一主題