用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎
go

bank2尾想轉bank1中會覺得讀得辛苦嗎   [複製鏈接]

回覆樓主:

插班。學校愛材,掂既會收。

回覆樓主:

你揀幾間心儀的中學,比仔仔係學校的網站睇吓d資料、相片,放假帶佢去望吓。佢都大個仔,對前程多少自己想法。band2尾可以去band2頭,band1都有abc,好多空間。

你話會唔會跟唔上,程度方面學校收插班唔係做善事,理論上你唔够好,佢in都唔會in你。至于會唔會好谷、好辛苦,讀到會抑郁,甚至自殺,呢d無人敢講。不過你離開呢間舊校時,和學校保持良好關係,有朝一日真係唔慣,band2尾學校的大門會為級一生而開。

多d傾計,聽吓佢想法,開解吓佢,好好鼓勵佢。人有虛榮心或者滿足現狀係好正常,唔係佢特別有問題。

你仔已經踏入青春期,你為佢好,希望佢轉去更好的學校行一條更康莊的路。呢個目標係好,但千祈唔好太急太chur,嬲佢hea或者同佢勁嘈,搞差

回覆 renann 的帖子

你呢個case,走係正路。你煩和唔開心,係人之常情,亦係做人亞媽的package,邊個無為仔女操心呢!
煩完愁完,你要開始搵資料,睇吓邊幾間適合你仔,留意學校報名日期和手續。亦要陰d陰d好好同你仔傾。覺得佢hea呀、懶呀、不思進取的言論無謂講,所有負面情緒亦不要帶入對話當中。祝你成功!

回覆 In2c68 的帖子

你講的有道理,但band2尾至band1中間仲有好多選擇。驚太啃,揀間band1c都唔錯呀。

In2c68 發表於 19-2-19 12:20
如果係我一係去band1 中中或band 2A中中, 不過要近屋企係另一難道

交通都係重要考慮,全港咁多學校,日花兩個鐘坐車就唔值。
‹ 上一主題|下一主題