用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家估吓幾時可以復課
go

大家估吓幾時可以復課   [複製鏈接]

政府3月25日封關,海外回港的港人如果中招,大多在14日內發病。及至4月8日,應該睇到那班人帶來的大致影響。如果一直無大型社區爆發,咁情況應該可以慢慢改善,回落至早期的零星個案。

因為政府需時通知學校復課,有說14日,有說三星期。咁估計可能5月中可以復課,大家覺得呢?
   8    0    0    0

回覆 YolandaTam 的帖子

尋晚睇新聞,國內專家話無病徵帶菌者的傳播能力不強,但又無詳細講。其實唔係佢地的wishful thinking。

回覆 小時了了 的帖子

IB考試停咗,英國公開考亦停咗,港府即使上月話取消,都係有外國例子可依據,頂到輿論壓力。
而家延期唔取消,捱到最後先決定,可能有得考,對考生算係最好安排。

回覆 MrBeast 的帖子

第二波已經爆咗,由單日65宗新增,回落到尋日37宗。希望今日再落。

回覆 GreenMaDad 的帖子

唔老土,相信這是很多人的願望。

回覆 MrBeast 的帖子

希望唔會。不過暫時睇來,情況應該係樂觀的多過悲觀。

回覆 planetearth 的帖子

IB雖然取消考試,影響相對真係輕微好多。

planetearth 發表於 20-4-3 17:59
的確會有漏網之魚唔出奇, 但都算管得嚴, 亞洲人民相對又比較緊張, 有自我防護意識, 總算無玩herd immunity ...

係呢一兩日Trump和紐約州長先改口,話戴口罩、圍巾遮面無妨。之前係澳洲,有華裔人士戴口罩被當地人毒打,雖然拉咗果個人,但當事人身心都受創。有時君子不立危牆之下,唔敢戴也。

b3410 發表於 20-4-3 15:08
依家暫時小範圍爆發冇大範圍爆,係因為全世界都在封閉自己,自我隔離。不過,一日病毒沒有清除,一日有效疫 ...

如果係咁,捱得過的,係辛苦d。

回覆 little_yolky 的帖子

有效果,你比得樂意,咁就值啦!

今日新增個案回落至17宗,好消息!

好想香港快d回復正常。

planetearth 發表於 20-4-4 22:17
近排都系外地輸入的多過本地. 還看有幾多海外返來的. 我家姐個仔英國回來, 自動去隔離酒店.美國已經27萬.  ...

全世界零確診可能需要一段時間。暫時都係考慮小香港先。

planetearth 發表於 20-4-4 22:30
香港人都好小心, 唔太擔心. 有控制一定搞得掂. 令我唔開心的返而系另外那些社會問題. 唔想spoil個post, 不 ...

果d唔好想了,憂心太多,日子更難過。

回覆 theiamami 的帖子

中學生多少都要自覺。都半個大人,即使一對一真人補習,佢唔care、遊魂唔上心,一樣係無用,更何況online隔住個mon?要源頭解決問題 —— 同佢好好傾吓。

回覆 little_yolky 的帖子

https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20200407.html

今日話照考。

回覆 youngoldboy 的帖子

要睇未來兩星期會否逐步回落。政府在開考前一星期,仲可以改變主意。
我無份考,亦無親友考。不過如果我係考生,只要政府安排坐開d,大家有戴口罩,我會想考。

唔考一定最少風險,反正IB取消咗,英國公開考取消咗,教育局班官竟然唔順勢取消埋,唔驚有孭鑊風險,算罕有地有擔帶。

考唔考,考考吓有突發情況,政府係要有兩手準備。

回覆樓主:

今日新增13宗。希望就此逐步回落!

WN4156    發表於 20-4-9 18:22
WN4156    發表於 20-4-9 18:21
WN4156    發表於 20-4-9 18:21

回覆 goodmama2003 的帖子

太多可能性,唔知佢確實什麼意思。無所謂啦,開post都係因為好悶,大家傾吓

goodmama2003    發表於 20-4-11 18:10

今日新增單位數,好振奮。如果勢頭持續,Dse無問題,中學復課亦好大機會
‹ 上一主題|下一主題