用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習漫談1—不求甚解的弊端
go

數學學習漫談1—不求甚解的弊端   [複製鏈接]

回覆樓主:

如果個中學生認真花幾十個鐘係Trigonometry,即使佢死背死操,都無可能唔識sin、cos的嘢。

更有可能係佢發夢坐係度,幾十個鐘發夢當然唔識。

讀書唔係講用幾多時間,甚至係咩方法。讀書係講心到,心係度,當事人自然會想法設法。

ar_mak 發表於 20-11-21 16:42
引述:我的好友,花了不少補習錢,兒子也花了不少心血在數學中,結果只化為試卷的三十分,其他甚麼也沒有。 ...

你又幾心水清

ar_mak 發表於 20-11-22 00:47
呢單野原本只係佢同聖人網友之間既口舌之爭,其實大家講兩句算鬼數咪好囉,好衰唔衰,佢又話要用一萬字去回 ...

哈,佢兩個又真係...

其實唔關數學事,重點亦唔係不求甚解。根本就係有無心去讀。

好似工人買餸煮飯,發住夢買豆腐花當豆腐煲魚頭,糖當鹽......唔通又搵樓主補習咩。

MrBeast 發表於 20-11-22 11:20
冇聽過目難詞?即即復即即,唔識就唔識⋯
ps, 當然有心也是重要

唔識,在學生黎講好正常。願意學,父母、老師、同學、補習導師都可以教你。但你無心學,人地講到口水乾都無用。

回覆樓主:

嘩,樓主好長氣周星馳西遊記入面果個唐僧

講極都唔到重點,無心向學的初中男肯聽你講來講去三幅被?

回覆 MrBeast 的帖子

咩人睇到咩嘢。
樓主講呢句話,係彰顯自己有耐心。

但作為家長,初中數學,亞導師你講10次個細路都唔明,可能係你表達能力有問題。Next。

都係,EK而家咁靜,有人咁肯寫係好事。
不過樓主呢個秘笈,真係亂噏多d

你好嘢,有睇晒。我睇咗一部份,真係無心機睇晒

回覆 ar_mak 的帖子

你對樓主都好了解
‹ 上一主題|下一主題