用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校的運作-個人睇法
樓主: gabthomas
go

國際學校的運作-個人睇法   [複製鏈接]

回覆樓主:

有咁樣的國際學校嗎?

hkie 發表於 18-3-27 10:47
CxS 好多老師請辭, 陳X林坐艇了

邊個係陳x林? 坐艇係咩意思?

964000 發表於 18-3-27 12:14
X = 慧

咁係CxxS,唔係CxS。

shadeslayer 發表於 18-3-27 12:54
無CXS作育英才咁多年,無可能有樓主的問題喇。

即係點? 唔明?

回覆樓主:

而家讀IS的小朋友,好多其實可以讀local school,并唔係走投無路讀IS。咁家長願意比10+萬一年學費,一讀12+年,去追求更好教育質素。理論上,係唸過度過先揀定一間。

如果樓主知道乜嘢資料,咪分享吓,forum係咁用ga啦。

shadeslayer 發表於 18-3-27 13:14
sorry 第一個「無」字係多出來的。

明解!

shadeslayer 發表於 18-3-27 13:37
我仲有不少朋友以為我女兒走投無路,可憐我咁。。。-

望吓身邊朋友,負担得起的,除了果三幾間本地名校外,全部係揀讀國際。當然覺得好d,你估真係錢多無碇使咩。

mamaishere 發表於 18-3-27 17:55
Just by supporting the visions of a relatively new private school in Local P1 page last week had al ...

網上萍水相逢,大家各抒己見,有乜所謂呢,無需要說服對方wor。

回覆樓主:

同一間學校,因為小朋友的經歷和家長的期望,唔同用家可以有好唔同的意見。咪話「好唔好」呢d咁主觀的問題,連多唔多功課,老師嚴唔嚴呢d相對比較客觀的問題,都可以有兩極的答案  

回覆樓主:

一口氣收好多國内學生,果班學生原先在國内唔係讀IS,英文麻麻的。佢地自己友够多人,達到critical mass,根本可以自己圍内一班人講普通話,唔需要為融入而講英文。咁既另類IS,香港而家已有,未必係香港一眾家長心儀的選擇。

964000 發表於 18-4-5 12:25
已經有,其他亦有向緊呢個路缐進發的,受佢地垂青,debenture炒到貴都有人接,又不愁收生,資金不絕,已經 ...

百店百客,大家講清楚就得。

Monstereasy 發表於 18-4-5 13:50
咁呢樣暫未發生,學校表示PRC passport holder 全校只有19位over 12xx,當中7位由舊校轉入。
...

唔係話C校,係講緊一些瞄準國内人的新校。

Monstereasy 發表於 18-4-5 14:09
不過你正正講左家長其中一樣擔心。

呢樣嘢係得人驚。

回覆樓主:

旁觀者去睇,其實樓主放棄C校,去無自己中學的N校,中學雖然可以去沙頭角果間中學,但始終唔係自己中學,未知之數一樣好多。佢選擇離開,自然有佢道理。在網站分享吓自身經歷,無乜嘢吖。用家可能覺得冒犯,不過香港人無記性,兩日就忘記啦。

回覆樓主:

學校咁多學生,無厠所水真係好恐怖 。走30多個教職員,亦係多。消防系統的問題更唔使講。

呢班出來投訴的家長係用家,唔係専業搞事的政客。佢地咁做可能令校方尴尬,但相信係無計可施先咁做。比咗50萬買債券/建校費,唔係話轉走就轉走。佢地的動機即使唔係愛校咁高尚,都係想學校做番好,唔係搗亂。

gabthomas 發表於 18-6-26 23:10
6樓發生過火警, 亦不太多人知, 可能亦係小事一宗。火都消左, 輕輕提下便算 ...

嘩,乜咁樣  。 消防系統呢d嘢,無事就無事,有事就不堪設想,好彩上次係小事。
‹ 上一主題|下一主題