用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: 270496
go

delete [複製鏈接]

嘩,你老公真係靠害。

個仔佢有份,點解佢要咁做

回覆 shadeslayer 的帖子

算係同意。咁多年來,我在幼稚園開始有比我女玩ipad,小四定小五有買任天堂switch比佢,小五有比佢手機。一步一步來,滿足佢好奇,比佢經歷吓乜嘢黎,比練佢分寸,讓佢慢慢學習。但前提係佢成績好,同埋聽話,肯跟指令。
Reckless或liberal如我,都唔會係小一,當個細路有科唔合格的時候,買任天堂比佢

回覆 270496 的帖子

佢咁有成就,又咁有見解,呢個學期亞仔功課、測考由佢負責。
如果成績更好,就大家開心。否則,佢自己想辦法。

回覆 健健BB 的帖子

呢d咪係靠害lor。太細個開始,好難有好好的自制力。

nkd 發表於 20-1-31 17:38
有無人知道,沉迷打機、texting、上網,同沉迷賭博有咩分別?除了玩法唔同。
...

沉迷打機、上網,最多浪費時間、整壞對眼,敗咗自己人生。沉迷賭博,借到週身債,自己衰之餘,仲會連累家人,遺害人間。

nkd    發表於 20-1-31 23:48

Diversifyedu 發表於 20-2-1 10:12
打機碌卡課金一樣可以玩到一身債

打機碌課金,起碼唔可以借十幾間銀行和財務公司,或者借margin炒股,無咁傷。

ar_mak 發表於 20-2-1 13:07
以下邊種方式既死法係’冇咁傷’?

揀得某d惡習,是生是死自己選擇,ABCD適隨尊便。最緊要唔好拉埋身邊人陪葬。

ar_mak 發表於 20-2-1 20:53
’阿媽,你由得我去死算把啦~!’

一個爛賭,一個吸毒,屢勸不改,自己唔算救自己,死就算啦。

ar_mak 發表於 20-2-1 21:36
今日學到呢句新野,分享下。

’人終歸都係一樣。。。。。。死’

仲有,唔好累人累物,遺害人間。

nkd 發表於 20-2-2 10:06
最大鑊就係 Curry Lamb 囉。自己抵死,偏搞到全城陪葬。

唔敢講政治,驚惹來封帖。
‹ 上一主題|下一主題