用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何裝備K3小朋友明年上谷嘅小學?
樓主: feifei_baby
go

如何裝備K3小朋友明年上谷嘅小學?   [複製鏈接]

MNIF 發表於 20-11-7 15:18
係呀,  中文要識多啲字,趁K3開始寫字,練字。背唐詩,有良好嘅記憶力同專注力先係學習嘅首要條件。英文gr ...

少閱讀?齋背詩和寫字?

唔係challenge你的方法,係想搞清楚有無打錯字。

回覆 MNIF 的帖子

明白。各師各法,多謝賜教。

回覆 ar_mak 的帖子

關乜男女事,人地點教仔,我幾時都收聲ga
我有個朋友,佢女中學讀佐敦女校,佢老婆係舊式果套教女。好錫好錫,但有錯會打,仲要係兜把果隻。我問朋友咁做會唔會唔係幾好,佢話唔會。佢女而家讀大學了,同亞媽關係好好,人地一家人的嘢,外人真係唔知咁多。

我估佢老婆唔係經常出手的,你估變態咩。一個家庭的dynamic有時外人係好難明白。人地有心得分享,聽吓都無壞。
最衰的係只有曬命,完全沒有實質嘢講,果d真係簁時間。我老公有d朋友係咁,好煩

我識既人多數都好錫仔女,同人傾完計,反省吓自己,多少都有d得着。

回覆 MrBeast 的帖子

估多數係。打完無仇恨,母女關係咁鐵,愛一定佔好多,打係小手段。

eviepa 發表於 20-11-13 01:11
這麼巧呀?我也經家庭會議,百分百放棄份工,由家中賺錢主力退了下來,變成半退休,由太太和女兒主力賺錢。 ...

如何令一個學習態度極端惡劣的青少年聽你講,呢樣最難。

eviepa 發表於 20-11-13 12:49
提高學術不太難,積習多年的壞態度才難改。

係,細路哥正常智商,讀好正常課程唔係難。但講到態度極端惡劣,根本唔願學,呢d係棘手嘢。通常需要有人以大量愛心和誠意去帶領佢。

除咗父母,呢個世界無乜人有時間精神咁樣招呼佢。佢遇着你願意幫佢,係好運氣。
‹ 上一主題|下一主題