用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing?
樓主: irene_the_pooh
go

真心請教:IS嘅小朋友喺邊度學writing? [複製鏈接]

我女無出去學writing,佢多睇書,自己寫吓,而家寫的和學期初寫的,已有好大進步。

我知道有同學仔出去學creative writing,係錦上添花的心態,但無問人具體資料。小組一堂幾百元,無上番二、三十堂無野睇,我暫時唔會使呢d錢和花時間。

睇樓主在小一選校的帖文,講小朋友K3英文好好,但將會升中文小學,驚keep吾到英文。最簡單係參考Spcc的小朋友(spcc都係中小) 點解英文好,我眼見的,係屋企有語境,父或母的英文近母語,兼睇大量英文書和video。只靠一星期一個鐘的補習,好難有效。

sharons 發表於 16-6-11 22:59
回覆 Radiomama 的帖子

但係大小楷撈埋一齊, 又上飛下舞咁。。。。小啲心機睇都唔係咁易明㗎, 我認為係有 ...
想追求quick fix,係人之常情。如果保證每月使幾千補習,小朋友一定best of the best,邊個吾想?

唔知點解有時候IS小朋友講故事,口講的版本的用詞、句子结構,好驚喜,但叫佢寫番出來,却唔及講的甘好,唔明白
‹ 上一主題|下一主題