用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令小朋友近似native English speaker
樓主: R.Monique
go

令小朋友近似native English speaker   [複製鏈接]

要睇樓主對近似native條綫係邊,聽過麥明詩的英文訪問,其實亦未必達到你上述的要求,咁可能國際學校會比較適合。

回覆 shadeslayer 的帖子

https://youtu.be/WFFr6CqSQTc

唔關快慢事,單計講,唔計有無內涵,佢口英文和反應,唔及讀IS但寫唔掂的幾個藝員和歌星。

回覆 shadeslayer 的帖子

係,所以睇每個人的要求係邊。

拿local school top 1%學生的英文和母語係英文的人比較,係唔公平,始終係第二語言咁學,當事人投入的時間和精神都唔一樣。只係樓主咁問,至會有咁嘅回應。

回覆 964000 的帖子

每一個小朋友都唔同,每一個家庭亦唔同,睇家長投放乜嘢資源,比到乜嘢配套小朋友發展。local school的課程、師資,目標亦唔係要教出英文口語如母語的人材。
認識讀本地小學的小朋友,確有英文講得近native的,但大部份係有類近native speaker的父或母發功,唔同情況。
‹ 上一主題|下一主題