用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考頭3名的人有咩秘訣?
樓主: sweetapplebb
go

考頭3名的人有咩秘訣?   [複製鏈接]

jumphigh 發表於 18-5-9 13:10
wow....咁以前ek精彩好多喎

係,以前係精彩d,d post點擊率和回帖量都高。而家静咗好多,有d幾好的帖又好快關咗。

好似係小一果邊,有個爸b開帖分享自覺昨非今是的心路歷程,由以前要亞仔做細B和超大B兩年考30幾間小學直私,再叩入名津為細佬鋪路,到而家後悔,打算轉小朋友去新興直資。佢的分享其實幾好,可惜幾吓就嘈交收場,delete大部分資料關埋帖添。

shadeslayer 發表於 18-5-9 13:16
因為EK的人好多不是求真,係求自己想聽的事,求「為威喂」。

都係呢個原因(我估)浸浸當選。

唔係為威喂,查實全部人都唔相識。

好似我有個女,如果有個網友話女仔唔使讀咁多書,扮靚d,温柔賢淑最緊要。你可以捉住佢第一句說話,鏟佢封建,唔維護女性的權益。亦可以睇佢第二句說話,女性扮靚d,温柔善良係好的quality,可以多培養。

jumphigh 發表於 18-5-9 13:54
有啲印象,好似話入左津小英文退步左果個?……咁佢最后轉返去直私小學嗎?
...

唔知,佢想去果兩間都唔係好難的,有機會。

1998Ruby1998 發表於 18-5-9 15:36
回覆 Jane1983 的帖子

我已經看透世事,對呢類窮追猛打嘅言論唔回應。

人人黎EK的目的唔同。初來報到係我女考幼稚園,上來睇吓資訊、索吓料。而家就係傾吓計、分享吓,從來無唸過彰顯正義,斬妖除魔  

little_yolky 發表於 18-5-9 18:01
就算佢第二、第三句係正確都好, 第一句都係犯下嚴重錯誤, 必須予以糾正。 ...

我當然唔同意第一句,但唔會嚴詞鬧到佢狗血淋頭。係論壇傾計,唔係一個好認真的討論。佢可能根本無女,口痕講吓,亦可能係感懷身世,覺得自己叻爆都唔及其他女人好命嫁得好。

IloveJJ 發表於 18-5-9 23:07
係你理解能力低,誤會我意思。

如果你有個女,你會唔會同對待亞仔一樣,盡心盡力栽培佢? 無話省番d錢叫佢讀少d書?

識一d朋友都會講女仔最緊要靚,條命好,但對佢女的栽培真係唔留力,德智體群美都大包圍。

女性平權,在讀書、就業、投票、社會地位等各樣擁有和男性同等權益,呢d嘢在香港係有的,亦係大家都尊重的價值。

但事實上,你去BK走一轉,就會發現仲有返一份工,放工去買餸、煮飯,食完飯洗碗、拖地、涼衫,期間仲睇仔女功課,而老公唔係打機就闊佬難理。女性在生理和心理的構造就係不同男性,身體構造負責生仔、荷爾蒙激發母愛去照顧家庭,呢d係最大的「不公」。有些女性係過緊好吃力的人生,呢d唔係男人可以明白。所以女人話女人唔使咁叻,唔一定係食古不化的歧視言論。

回覆 little_yolky 的帖子

論壇追住人黎鬧,和亞媽愛之深的責罵,唔係同一樣嘢wor
如果有網友行出來,話因為係女,唔供佢讀大學,反正嫁比外人,我唸我會同佢講道理,亦多少會為佢言論覺得反感。

但如果網友話女人最緊要靚、有運、嫁得好,唔使好叻。呢d言論我又唔會特別覺得係貶低女性。

shadeslayer 發表於 18-5-10 10:13
係人都會為自己着緊的事發聲,你有没有?

這裏有這些思想的女性,正好証明教育,文化,社會期望,對女性 ...

喪鬧會令件事的焦點去咗鬧果度,講緊咩已經模糊。好多時講得
的嘢係好嘢,但講的方法唔好,效果唔好。

不過我相信你係蝦EK的群眾,你在現實世界應該唔係咁好鬥和愛争拗的!

回覆 shadeslayer 的帖子

其實我無quote任何人,當時係想講有人講一番話,佢的說話有你同意的,有你唔同意的,何必只chur住你唔同意過part去講。
舉個例子唔好,搞到今朝大家咁沸騰,罪過罪過

回覆樓主:

Ftm係有辱無榮的工作,因為個好和唔好係唔明顯,無乜人appreciate你的付出。你凑到個仔好叻好乖,但總有人要返工,但佢仔成績仲好體藝仲勁,咁又如何!

但ftm做緊的嘢係為自己屋企的長遠幸福,唔係幫人打工、為人賺錢,所以點辛苦都心甘命抵。

回覆 Yanamami 的帖子

係ga,所以要唸係為自己家庭,睇big picture。
Ftm如果唔係日日shopping、high tea,咁時間放係邊應該睇得到,希望努力亦有成效。

回覆 IloveJJ 的帖子

正常shopping、做facial和扮靚調劑吓,我都會ga

回覆 little_yolky 的帖子

條法例係去到15歲?咁真係弱智咗d,15歲都好大個啦。

bobbob 發表於 18-5-11 13:50
知人口面不知心,我真係唔敢托鄰居睇仔,分分鐘個risk仲大過獨留在家

你講得啱,知人口面不知心,細路哥都係自己睇緊d好。

我女睇得多人地,有問過佢幾大個可以去同學屋企sleep over。我同佢講唔使唸啦,即使我識佢同學、知佢父母係咩人,我都唔知佢屋企會唔會有個funny uncle或者咸濕亞爺,唔值得冒險……

回覆樓主:

獨留兒童在家,係唔應該,佢地係無能力保護自己。但15歳!?係法例唔得合理。唔記得邊個講過,when the law is an ass, some one has to kick it,咪咁弱智啦

shadeslayer 發表於 18-5-11 19:18
Not just anyone, it has to be the law makers.  We as voters can influence the law makers.

根本有唔少弱智和過時的法例,嘈完亦無用,據法律界人士講,要改亦關卡重重。

好似之前有13歲男童在醫院兒童病房內性侵犯5歲女童,法律話14歳男童無性能力,唔capable of强奸wor。根據現行法例所限無法控告14歲以下人士強姦罪,只能輕判入感化院。

yovin 發表於 18-5-24 16:04
佢特別鐘意同你「吹水」,點出你的問題。5OO年回眸一笑,修左好多年啦。

真係羨慕你

原來係鬥氣怨家,真係鬼馬   
‹ 上一主題|下一主題