用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

OULAU

你個女好叻喎! 中默100分, 恭喜, 恭喜 !

我個仔懶到死成日都吾溫書, 每次問佢都話 "睇晒喇". 真係比佢激死.

都吾知考 D 咩成績出嚟.

A. Pekkle

你個仔好叻噃!
我個女就只喺得46分,都算喺咁喇。
中文默書考試成績,都寫喺家課冊內。
我個女終於攞到100分啦!

[/quote]

OULAU

佢無話佢班有幾個100分, 佢自己就94分囉. 大家一齊努力, 考埋聽日就搞掂可以玩喇. 下星期會同佢去旅行喇, 吾知幾時會知道成績呢 ?

Rabbitlolo

我話係中默, 雖然未派卷但手冊上用紅筆寫左喎.
多謝晒先, 佢地應該會玩得開心, 但我可能會好辛苦囉, 因為帶埋個細女(兩歲)去 !

Rabbitlolo

記住傾完返嚟報料呀, 辛苦你喇 !
另外, 今次係咪會有成績表派架 ? 係咪無名次架 ?

karen,

昨天好幾科已知道分數, 但阿仔話唔會派番試卷!  學你話齋, 連個小朋友錯d"物"都唔知, 家長點幫佢哋補底?
唔知校方點解要這樣做呢 好秘密咁

今日到學校聽talk, 跟住會接阿仔, 如見到班主 ... [/quote]

託賴我個囝都考得幾好, 最低分係英文GE 86分, 想問吓你地D小朋友要吾要好長時間咁去溫書來應付測驗架?

我成日叫佢溫習, 佢都係揭吓本書就話溫完, 比佢激死既你叫佢溫常識果日, 佢同我話 : 媽媽, 常識係常常都要識架麻, 駛咩溫喎, 但係佢真係攞 98 分返嚟, 真係又激死又開心.

諗住今晚先同佢上網睇吓咩環境, 同埋網上假期功課都已經有喇, 你地D小朋友開始做未呀?

其實我覺得要佢地自動自覺地坐定定溫習真係好難, 因為此終佢地仲細,有時我都仲覺得佢地好似 BB 咁, 主要係佢地自己都無壓力, 只係我地大人自己0係度急.
   所以我成日都同個仔講上堂一定要專心, 不過有時睇佢地做功課就知道佢地上堂有無專心.
   大家一齊努力啦 !

原帖由 JCHANG 於 09-4-16 23:24 發表
Dear all,

Long time no see,

2 個都測得不太好,  exam 都係唔知點算....., 佢地 2 個一  D 都唔自律, 我唔係到就一定唔會自己溫習, 放假我都想休息吓, 但時間就...., 當然唔會等 ...

喜洋洋

各位家長, 你們的小朋友有在看"喜羊羊"漫畫系列嗎? 現在每天都拿著看, 很快就看完一本, 沒可能不斷的去買新的. 所以我想到你們有沒有興趣交換. 這樣就可以省一點, 他們又可以看多一點. 以下是我有的書名 :

1. 星球大戰
2. 怕水運動員
3. 蝗蟲危機
4. 罐頭懶羊羊

因為聽他說現在都很流行, 很多同學都會帶回學校看的, 有的更不止帶一本, 是帶好幾本回校.

OULAU

OK啦 ! 吾係好叻, 只不過要分配好時間囉, 都吾駛分分鐘都對住課本既, 半個鐘比佢輕鬆吓都吾過份掛.

小朋友無大人迫佢係會放縱, 但吾可以迫得太緊. 會有反效果. 每個小朋友性格吾同, 起碼我果個係咁. 我都係用獎勵計劃買書比佢, 佢每本書(漫畫)都得來不易.

Hi A. Pekkle:

放假前已經要考普通話同音樂,重有大約一個星期就考英默喇噃,乜唔使溫書咩!
重有時間睇課外讀物,睇嚟你個小朋友都好叻噃。

... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題