用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呀囡小六今期數學成績.....唉
go

呀囡小六今期數學成績.....唉 [複製鏈接]

女仔數學一般都會爭少少, 都係離唔開做多d練習, 見多d題式, 不斷做, 做到熟為止 !  我小朋友都係數學較弱, 我見佢自己不斷會搵練習做, 有次因為測驗時間唔夠有幾題無做, 之後開始仲自己計埋時.

同意mo-ma講, 唔好氣餒, 讀書係長期作戰, 加油!  

回復 cameo 的帖子

你小朋友幾多年班呀? 我個以前對"時間"係教極都唔識架, 後來大咗, 我見佢對有d我認為好易錯嘅份數/小數又無野, 所以唔好太擔心, 做多d練習真係好有效, 尤其是要日日做, 坊間有d練習係有哂解釋, 常犯錯, 都幾好架, 加油呀 !

長生不老  佢係問cameo , 唔係問樓主啊 !  發表於 12-6-16 12:40
alice44  大標題話小六  發表於 12-6-16 11:20

回復 cameo 的帖子

聽得出你真係幾氣餒, 先唔好咁樣, 放低呢件事小休一陣, 再諗諗點做.

你對你小朋友嘅要求其實係好合理, 問一題, 做一題, 比著我, 一題唔識, 起碼做返一阪練習, 做到識先收貨; 所以, 其實聽落你囡囡係欠缺主動性, 呢樣先係最難攪, 反而數學問題唔係佢最大弱項.

其實數學概念係好重要, 學校一般都係最花時間去教識小朋友由零開始嘅概念, 做練習就係多面對題式變化, 然後操熟以加快考試時嘅速度, 因為識而唔夠時間, 都係好多人嘅問題, 仲有就係唔小心, 都係要有足夠時間去double check先發現.

或者你試下用分析角度去同囡囡傾佢弱項, 然後定位目標, 達標就有獎, 平時一定要忍手, 唔好咁易滿足佢嘅原望.

‹ 上一主題|下一主題