用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐
樓主: happyjade
go

诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐 [複製鏈接]

回覆:诚心请问上水有什么好的幼稚园推荐

我住北區嘅,同一般北區居民講起, 大家都有相同睇法, 自從有咗自由行之後已經變哂天, 再多埋雙非, 唉!

本來大家客客氣氣, 人地點會唔包容你? 問題係,正如前面話, 你地都唔肯融入香港呢個社會, 唔肯守呢到嘅禮儀,排隊零意識, 入鄉隨族講廣東話等........到底嚟香港為乜,唔通要將你地整套語言, 甚至價值觀都帶哂過嚟?!!!  如果係, 根本就唔洗嚟, 可以留係原居地發展, 可能會更好 !

真心希望,各位雙非父母, 小朋友如果唔想唔能夠融入當地文化, 倒不如留返係屬於你地嘅地方!  

我女小學時有兩個雙非同學, 咁多年都係跟本地同學格格不入, 唔係人地唔同佢玩, 係佢地堅持小息時只2個同鄉自己玩, 講普通話, 而事實一直到畢業都係咁, 真係唔見得佢地有幾開心!

尋晚睇新聞透視, 訪問個雙非家長, 佢地話用廣東話面試係歧視, 佢同外國人做生意外國人唔識英文佢都會千就佢.............

原來, 佢認為雙非係我地嘅客呀!!!  (暈....)   真係唔知去劍橋牛津同咩做語言面試呢!!!
‹ 上一主題|下一主題