用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理小學 學校上雜誌...看完内容....
go

學校上雜誌...看完内容.... [複製鏈接]

今日見到在今期某雜誌上,新校長上雜誌...不施壓創佳績...看完内容我笑到.....各位想報小一的家長咪當廣告係真的.學校同老師都很好及有愛心,但請想報的家長可看看事情的另一面:

1)新校長上場話本校程度低,由小一起要加功課

2)有閱讀册每月要呈交班主任,要知学生看了多少本中文、多少本英文書及報章, 学校有target訂明的,多係有奬狀......而不是雜誌中寫自動自覺去看書....當然你唔看冇人罰你....但有群衆压力要拿奬狀....有的家長甚至借書填名,根本冇睇過

3)我識的大部份家長初小已開始補習,我的小朋友小三也撐唔住要去補....而並非個别例子...人人資質唔同,老師怎可兼顧....一係家長教....一係去補習

4)p3 TSA冇催谷?有加習作...數学都一日做三本書/作業,每本兩頁(2016唔洗考就例外)

5)預習課文是寫在手册上,不是自發

6)不倚重抄背?高小要背默一段課文(非詩詞/名著)

7)高小一小時内完成功課?那麼校長選了尖子接受訪問了....weekday大概要超過兩小時做功課,未計每周要温默書同測驗.開学至今一個月都默左書三次,測左兩科.不過測驗改名叫進評/中評姐.

我不是説此校不好,它已比其他校好很多,老師很有愛心,但在考慮報讀前,請別只信雜誌,可以入來問下本校家長.

2    0    0    0

我估人人唔同.追唔上大隊先要補.多數係操卷班,父母跟功課.边科唔好就補边科

回覆 200904 的帖子

咁你女兒叻,所以冇老師暗示.成績唔太好的,先有人暗示.
有家長話有老師介紹埋補習社添,有幾個家長去左.

小二同小三,係另一个境界,要求高很多.有BCA,–定會操,功課會劇增.

Kittythemama 發表於 18-1-18 16:14
請問轉全日學校有無講會有咩改變?心儀北衛,希望了解多d(emoji)(emoji)

下午唔教書,但有類似科目的興趣班及課外活動。有類似生命教育的班。

有提過功課輔導班,但冇講是否人人都可上及一周幾多日。

ANChan59 發表於 18-5-13 01:26
作為過來人,我睇完之後覺得現正家長是否知道其他學校操成點,谷成點!同基灣比較吓!

每個校長有 ...

呈分班課外書是每月中英最少各十本(共20本),包括呈分試前那個月咁忙都要睇。

睇唔夠罰下個月整月冇小息。起碼我個班係。

hohoho888 發表於 18-6-28 15:20
請問你小朋友而家是小一升小二嗎?
平均一日多少功課?
我小朋友是出年抽

我那個是高小了,呈分年做個多至兩小時功課。但人人速度唔同。

換新校長後,現在每學期一個進評(小測),一個中評(大測),一個總評(考試)。但平日功課及班上表現也佔成績某百份比。初小默書不多,但呈分年會較多,有一排幾乎每周有。

今年九月搬入新校舍,轉全日制,下午不教常規課程,有生命/文化教育、視艺等等的增潤班、興趣班及功課輔導班(未必日日有或人人有份去功課輔導。可能有少少時間做功課,詳情未公佈)。

回覆樓主:

我覺得一向係家長自己谷/靠補習才有好成績。

我不知是否新校長時才開始高小閱讀課外書不達標(每月二十本)要罰。預習也是手册上的功課已非自发性。新校長係想提升学術成績,但全日制下午不教書,其實都几happy.

但一切都未有詳情,但願唔會太谷啦。学校唔谷,d家'長自己都去谷啦。

慕涤生 發表於 18-7-2 13:38
有「導修課」,應該算功課堂

但未公佈是否日日有及誰有機會入導修課。我估類似補習班,有老師輔導下做功課,但非人人有份。
‹ 上一主題|下一主題