用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

ahboo,
你咁叻既,一早問老師攞定name list,我就.....星期一未必我帶返學,星期二我又要返工帶唔到返學,最快可能要星期三先見到曾老師陳老師問佢地攞name list,今個星期份資料搜集可能又要遲交喇,我d時間好唔夠用!個聖誕吊飾我用左20分鐘完成,自己都唔係好敢攞出街,勞作係我最差一項.......不過真係"志在參與"!而家我好似重讀幼稚園咁......!!

原文章由 ahboo 於 07-12-8 00:12 發表
puipui04, 可澄媽 & all,

係呀,我喺11月底己經問老師攞咗喜樂班既name list啦.
婷婷既專注力有限,雖然佢每次寫之前都講好多個同學仔既名出嚟,但其實每日只係寫得兩三張,有時去咗街無寫,尋日顧住整吊飾又無寫,搞 ...

租車

剛剛收到 學校校車 顧生電話 覆 24座 $800來回 最平喎  

12月30日 (星期日) 大棠荔枝園
集合時間(坐旅遊車)---11:30
集合地點(坐旅遊車)---葵涌全完小同學側
回程 : 5 ~ 6:00pm
5. cy-121 -------------------2大1細 ---- ok
6. puipui04 --------2大1細 --- ok
7. ahboo --------------------2大1細 ---- ok(thx)
8. laputa---------------------2大1細 ---- ok/不 ok
11. rabbit-chan2222---------3大2細 --- ok/不 ok
12. henry --------------------2大1細 ---- ok/不 ok
13.kuloo----------------------2大1細 ---- ok/不 ok
====> 暫時租車 15大 8細 ==> 23人

請以上 家庭 盡快今天或明天覆回, 以便落實, 因為很多人租車喎 !

JELLY糖正是我同思喬共同努力的製成品,我地都係第一次整!!有少少壓力(因我是無飯煮婦)
聖誕咭我無時間捉住思喬隻手寫,唯有叫佢每張咭晝少少野及自己印自己個名上去!

原文章由 cy-121 於 07-12-13 16:30 發表
憫懷今日開大食會好開心呀!:D
佢話有好多食物, 不過佢淨係食咗菠蘿、膠仔、jelly糖 &薯條咋, 我問佢點解唔食多d, 佢話唔知 wor

聽日個個小朋友都悉心打扮..........我無時間呀(聽日有個exam),所以諗住同思喬著到型型地算喇,我會早少少返學校幫佢影下相!希望各位小朋友都開心!
原文章由 twins312 於 07-12-16 08:35 發表

響邊樹呀! 我見到你地咁有心機,都心思思幫佢扮下,睇下今日有無時間啦!

今日個個小朋友都好開心呀,我都影左少少相,今日會12點接思喬再影,應該今晚會放上blog,大家可以上去睇下!!
http://hk.myblog.yahoo.com/howareyouskchan
原文章由 ahboo 於 07-12-17 10:21 發表
Hi, all,
結困婷婷無扮公主,爸爸話第一年幫佢扮吓嘢得意d,但我地又唔喺好識整嘢,所以最終幫佢扮牧羊人,貪個造型夠簡單易整
今朝見到個個小朋友都扮得好靚好cutie,真係好開心呀!可惜太匆忙,只係影得幾幅相, ...

我諗係真架喇,思喬都話食左呀!

原文章由 cy-121 於 07-12-17 14:03 發表
憫懷話今日有兩個麥當勞姐姐嚟同小朋友玩遊戲, 仲話有魚柳飽, 橙汁, 蘋果批和薯條食, 唔知係味真 ga 呢?

ahboo,
個BLOG我又耐無UPDATE喇,因為比較忙呀!
思喬又唔算係特別鍾意神奇小種子呢個單元,因為事實上佢又無話好鍾意上堂,佢鍾意返學係因為有小朋友同佢玩,問親佢只係話好鍾意玩玩具!!叫佢認下中文字,佢又無咩心機,真係好難攪!!

原文章由 ahboo 於 07-12-17 10:53 發表
puipui04,
你好有心機呀,唔單止有相睇,仲有文字記錄,你地係名副其實既廿四孝爸媽
思喬真係好鍾意食紅豆冰,我記得你地之前接佢放學後都有話帶佢去食,咁佢係咪好鍾意"神奇小種子"呢個課程單元呢?
...

ahboo,
曾老師真係好好架,思喬喺行為上有咩異常eg,發脾氣,唔俾阿嫲沖涼.....我都會同老師傾,曾老師好有耐性同思喬傾,仲勾埋手指要思喬聽話......過一段時間會主動問情況有無改善,真係好好!!

原文章由 ahboo 於 07-12-19 10:46 發表
Hi, all,
婷婷係全日班,今日我帶佢返學,佢又唔肯起床,起咗身又扭嚟扭去,結果搞到遲晒大到,俾我閙,佢自己都知衰,垂低頭唔出聲:(
送完佢返學,我都無晒心機,行行吓有人叫綽婷媽咪,抬頭一望原來係曾老師,我就講俾佢聽婷 ...

cy-121:
相信憫懷自信心會慢慢提升啦,你都努力!!

原文章由 cy-121 於 07-12-19 14:34 發表
曾老師 & 陳老師真係 very good.  憫懷在學校非常內向及害羞, 老師們盡量給她機會去增加自信心

就像最近舊曲新詞聖誕歌比賽, 我知憫懷一家唔夠膽在眾人面前表演, 所以我跟她說, 我們在家練習好之後, 錄影 ...

祝大家新年快樂!上次旅行d相,思喬個blog有得睇喇,大家可以一齊分享!

http://hk.myblog.yahoo.com/howareyouskchan

longBma,
你個blog好靚喎!!
ahboo,
今日思喬喊攪到我都無晒心機,走都唔記得同你講byebye添!

原文章由 LongBMa 於 08-1-2 10:05 發表
puipui04,
你好快手,我飛咗去電腦,但未得閒整埋上blog,有相睇會通知大家

all,
朗朗今日轉咗去小螃蟹組.
今日你地幫小朋友著咗幾多件衫呀? 我total5件,學校冷外套加校樓.攬埋頸巾,多唔多得?唔知佢返到學校識唔識除? ...

佢唔肯返學呀!!開學都未喊過,今日先黎話掛住媽咪唔要返學,尋晚仲要唔肯瞓,要我抱住佢喺梳化瞓,尋晚攪左兩個幾鐘先肯瞓,今朝又話要留喺屋企,今朝喺學校大堂喊到拆天,曾老師話佢12點幾又眼濕濕話掛住我,瞓醒晏覺又眼濕濕.......
好難攪!!

原文章由 LongBMa 於 08-1-2 16:17 發表

puipui04
hee hee 多謝.
思喬今日仲乜喊呀?

mannancy,
真係好耐無見你喇,希望下次再有機會一齊玩丫!我成日湊返學都見到柔柔架,佢都算幾靜喎!!

原文章由 mannancy 於 08-1-3 09:29 發表
Hi!Puipui04,
好久沒見了,睇完你地個blog,..先發覺思喬大個左!!
因工作關係,不能 join BBQ ,... 真可惜,..
睇到你地D photo ,...真羨慕死我 :D !!

all,
今日接放學時子陳老師抱住思喬出黎,老師話佢今日上堂都無咩特別,不過上午班同學放學時,見到同學仔既媽咪後佢就表現出眼濕濕,老師問佢佢就話掛住媽咪,之後去到全日班時,佢表現出好緊張,緊握雙手,要梁老師安撫,佢唔肯食飯,老師氹先食左少少,食完飯後就飲泣,陳老師攬住佢,思喬就不停講思喬好乖唔喊架,陳老師都話見到佢咁陳老師都唔開心!!
希望思喬快d無事啦!

原文章由 LongBMa 於 08-1-3 09:39 發表
puipui04 & phoebeso,
佢地可能放假對住媽咪爸爸咁多日.陪佢地玩得咁開心,當然唔捨得,唔想返學, 小朋友好快適應,no problem
ahboo都話今日喬喬係學校都冇嘢啦,放心吧 ...

twins312,ahboo& all,
今朝送返學時,去到學校出面條馬路行行下佢要我抱佢,入到學校先肯行,不過入lift後又開始緊張,好在咁岩展瑋同lift思喬好似定d!今日曾老師話思喬玩玩下都喊呀,要老師攬住先好d,不過佢今日返學小便失禁(今個星期已經3次,之前兩次喺屋企),我諗思喬自己都好有壓力,我都feel到曾老師同陳老師好努力幫緊思喬,思喬自己都話唔想玩遊戲,小朋友好嘈所以佢好驚,好掛住媽咪所以喊,希望快d無事啦!

原文章由 twins312 於 08-1-4 16:12 發表

睇泥思喬好掛住你喎!真係要比段時間佢,等佢適應!放心啦!老師咁有愛心,一定會幫到思喬!:

ALL,
多謝大家鼓勵呀!我會努力,思喬有講過返學同小朋友相處有少少唔開心,我掙扎左兩日終於同左曾老師講,相信陳老師曾老師會處理得到!
不過因為我黎緊又有考試,所以呢兩日思喬要去嫲嫲度呀,星期一會由爸爸接放學,岩岩思喬都打電話俾我話掛住媽咪,我會盡量同思喬傾下架喇,不過佢成日叫我唔好返工....希望思喬快d無事啦!

原文章由 mannancy 於 08-1-5 09:28 發表
Hi!puipui04,
生日會當日早上我離開学校過馬路時,遇見你同思喬,..我見到思喬都好似不太開心!(我以為佢未瞓醒),..但我因趕住返工,ops:" /> 只say Hi 咋!就走了,.......回家上網才睇到思喬既事,..
你試下同佢傾下計,問下 ...

[ 本文章最後由 puipui04 於 08-1-5 16:11 編輯 ]

ALL,
我都有同思喬講d正面既野,例如:返學識到好多好朋友.....不過佢答我佢唔要朋友,唔要返學,唔要媽咪返工......
今日返學情況係咁多日黎最差既,今朝同佢去飲完茶返準備行返學校,佢就喊定先,全程都係要我抱住,一路喊到返課室,仲要同曾老師陳老師講思喬唔返學喇!!當曾老師抱住佢時我唯有立即離開課室!

原文章由 LongBMa 於 08-1-7 09:39 發表

puipui,
小朋友係學校發生小小唔開心,會記在心,要問清楚,了解發生咩事,要解決真係要同老師講,老師會盡量幫助.
你要多佢傾多D,講多D正面佢聽,學校生活有多好.希望思喬快啲開心上學去.

朗朗今朝都'lau'計唔著校服, ...

a123a,
多謝你呀,我都希望可澄胃口好d,健康d!!
其實我之前都整左個匙扣係我地一家三口既相掛喺書包架,不過效果唔大,今日爸爸接放學,曾老師話同思喬傾完,知道問題喺邊,而家最重要係建立返佢既自信,以及點樣同小朋友相處,希望情況會得以改善啦,曾老師同陳老師真係好專業!!對幼兒心理有相當了解,分析力好好,有咁好既老師我真係好放心!

原文章由 a123a 於 08-1-7 12:43 發表
hello, 思喬媽,

如果思喬一定要媽咪, 咁可唔可以整一個公仔代表媽咪, 同思喬一齊返學, 比d 勇氣思喬先呢 !
希望思喬盡快適應啦 !

mannancy,
多謝你!!

原文章由 mannancy 於 08-1-8 14:14 發表
Hi! Puipui04,
:D 知道問題喺邊,就好嗱!,....曾老師同陳老師真係好專業!!!,上次柔柔都係因為一些小事而喊住 話吾返学(成個月),....最後都係老師幫手至攪掂,....希望思喬快D 好返!!:D
...

思喬都係進步獎!

原文章由 idj 於 08-2-3 01:11 發表
仲有進步獎, Isaac攞嗰個
‹ 上一主題|下一主題