用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
go

寶血上智家長請進 [複製鏈接]

Hi, wawachoy
小囡也是今年升中,入了上智.
午膳的安排,上次家長會已提過,我想:小囡會與其他同學外出午膳.
分班 ,好似未有消息.

原文章由 wawachoy 於 08-8-3 21:55 發表
小女今年升上智F1,請教各位同學家長,你們女兒的午餐如何安排?
銜接班已上了一個星期,各位同學的反應如何?聽說已經分班,是如何分的?有無同學家長可告知?謝謝! ...

你的囡囡是叩門進入,想必是一位優秀的小女孩.我也很高興在此認識你.有空時,多點上來交談.
至於家長會.是在15/7舉行的.
家長會的內容,記憶中...可能會漏的.
1.介紹了校長,副校長,訓導老師.
2.派了校規2頁(資料來自手冊),並作部份解釋.
3.成績的計算.
   -- 上學期佔40%, 下學期佔60%
   -- 成績是 line crave, 首10%是"A", 20%是"B", 40%是"C",餘下是D,E,F.
4.學生可參加不同的樂器班.
至於午膳,1.家長是可以送飯的.2.初時,高年級的學姐會帶中一的食肆午膳.

原文章由 wawachoy 於 08-8-4 00:08 發表
*dora*

很高興認識你。我女兒是叩門進HTC的,所以錯過了家長會。好多問題都不甚清楚,幸好有你的回應,謝謝。
致於午膳,好像不覺附近有甚麽餐廳,學校方面有甚麽安排嗎?例如午膳供應商。
如果可以的話,你能介紹一下家長會的內 ...

[ 本文章最後由 *dora* 於 08-8-4 00:43 編輯 ]

你囡囡的小學在深水埗區嗎?

原文章由 ritawong 於 08-8-6 14:23 發表
Dear Wawachoy,

「進取」的意思是指在第一階段選比HTC
再高一線的學校。
但我相信日後叩門可能無望,太慱,所以我
想多點了解, 謝謝.

在理科班,有一位6A+5*的同學.

quote]原文章由 wawachoy 於 08-8-6 16:42 發表
請問有無人知道HTC今年F5會考成績如何? [/quote]

阿囡已告知入Class 1C, ST.Teresa House. 你的囡囡又如何?希望同一班啦!

原文章由 wawachoy 於 08-8-3 21:55 發表
小女今年升上智F1,請教各位同學家長,你們女兒的午餐如何安排?
銜接班已上了一個星期,各位同學的反應如何?聽說已經分班,是如何分的?有無同學家長可告知?謝謝! ...

更改:是6A+2個5*

原文章由 wawachoy 於 08-8-6 23:24 發表
嘩!好犀利喔。你知唔知今届要幾多分才可原校升中六。

...
[/quote]

已有分班名單.

http://www.htc.edu.hk/school_events/classlist08/classlist08.htm

真是一種緣份.她們會否成為好友呀?!

原文章由 wawachoy 於 08-8-9 21:52 發表
Thks. 原來我女兒也是1c 班,同你囡囡同班。  

上課時間表

http://www.htc.edu.hk/school_events/timetable08/timetable.htm

下星期三和四是運動會,阿囡話:想穿冬季運動服.7月中旬,没有在校訂,結果,今早要到卓麗買,好彩有她的尺碼.

是有校褸的.

今年運動會.ST.Teresa's取冠軍.不過,小囡就没有拿任何獎項.

原帖由 wawachoy 於 08-9-14 01:13 發表
我也是在前幾日才去買,都好彩買到。
你知唔知冬季有無校褸?

你的囡囡也是ST.Teresa's House.

我未能抽空觀看,真有點可惜.

原帖由 wawachoy 於 08-9-19 22:28 發表

有無獎都唔緊要,志在參與嘛。我囡也冇拿獎,但就好開心自己的House 拿冠軍。你有冇去參與啊?我就有去觀看,眞是「眼界大開」!
...

吓,咁到得.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-9-24 14:20 發表
講起買 winter 運動衫就一把火....打電話又無人聽.... 間嘢開正系波台呀, 聯誼會樓上, 好彩系我同個女去, 唔系真系嚇鬼死佢.....而且間嘢啲人真系....哎.....我本來想買多一條褲比個女替換, 點知個亞姐攞出黎個條系完全唔同色既...... 唔系深寶藍, 咁我問佢, 佢話批次問題, 嘩.... 肯定唔系啦, 唔系爭少少, 好明顯成個色都唔系, 好彩我有睇姐, 唔系就求其比咗就算....... 真不負責.

你哋買了冬季校服未呀?

我未去買呀!打算星期五(阿囡有一天假期)才去.不過,昨天聽阿囡話:"有同學說,有d碼已没有貨."咁,去之前,先 以便白走一趟.

原帖由 wawachoy 於 08-10-13 23:59 發表
上周六已去買了校服裙,但校褸就無size,要等到月底。你呢?

講到中文測驗,原來昨天已測,阿囡話自己和同學一起溫習,所以没有告訴我.

至於中文默書,今天比範圍(第一至三課),明天就默這三課的詞語.我就

可能已升中學,自己可以搞掂.真有點擔心.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-14 13:32 發表
系呢, 你地個女讀成點呀, 我個女第一次中文默書, 得65分, 佢好唔開心...... 返黎 咗一輪.... 不過都好, 起碼可以比佢明白, 要讀啲咩, 同小學唔同.... 佢話叫我地比次機會佢, 原諒佢一次, 佢下次一定要有80 以上 WOH...跟住今日測中文, 好似跟住都有測驗.... 希望佢真系明點樣先叫讀書啦..

阿囡也是已適應和投入學校的生活,學習上,初步觀察是没有問題的,去於成績,也要看看上學期的考試.

原帖由 wawachoy 於 08-10-14 23:26 發表
傻媽媽2007
叫囡囡唔好比自已壓力,需要時間讓自巳去適應中學的學習模式,盡了力就ok.
我女基本上已適應了新學校,但我認為要睇埋上學期考試如何,才知道她能否跟得上。總之,大家一齊努力啦!

...

阿囡痊癒了嗎? 今天有否返學呀?

講返星期五去買校服,只能買了恤衫,裙和校褸要訂,現在只能等 .想問藍色的襪了會在哪裡買?

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-19 18:05 發表
我本來都系諗住星期五(佢地放假)去買, 不過亞女病咗, 所以星期六先同佢買, 好彩亞女啲碼就重有, 系校褸要訂, 不過間嘢真系好多人.......

上星期的中文測驗仲未派卷,有點擔心

至於木蘭詞,上星期只教了一半,今星期就....
英文,阿囡也說:今星期也要測驗.

原帖由 傻媽媽2007 於 08-10-19 18:15 發表
佢地今個星期應該系背默木蘭詞....... 好似下星期有英文測驗...... 哎, 真系擔心佢追唔上...佢成日話應該有 6-70分既......死啦, 都唔知佢系覺得6-70 分合格已經好好, 定系真系無咩信心, 覺得自己好差.... 我覺得個 ...

我也有出席. Ms Choi 和 Mrs Leung也教我們與囡囡相處之道.十分有用.家長除了關心成績,也關心她們的成長.

原帖由 wawachoy 於 08-10-27 01:08 發表
你們有無出席昨天的PTA家長會啊?
女兒的班主任Miss Choi都幾友善。當日我們班的家長都好踴躍发問,可見大家都好重視囡囡們的學習。
令我印象深刻的是:在班房門口貼有書法比賽優勝者的作品和中文作文成績優異者的作品,那些 ...
‹ 上一主題|下一主題