用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 插班
go

DBS 插班 [複製鏈接]

回覆:DBS 插班

各級加埋才約10個位

你報曬兩間,之後你就知邊間容易D.

引用:Quote:ms.giggle+發表於+16-4-21+19:20+各

原帖由 小曳人 於 16-04-22 發表
係咩?我仔小一升小二嗰年,有人話我知迎新家長日,插小二都有11-12個!當中有人最終決定去LS,所以我唔知 ...
上年插班是所有級加埋差不多十個,其他年份唔清楚

引用:Quote:Ocean419+發表於+16-4-22+08:25+請問

原帖由 小曳人 於 16-04-22 發表
壓力...睇人喎~
插得入嘅,唔應該有學術壓力,不過以測考份卷計,DB深得多!我見識過份reading卷.. 又長又 ...
小學不是

「家長自己攪掂」的傳說:
英文係比較深,不過,英文課程好,也教得好,可能有家長擔心小朋友跟唔到,會自己教吓,或找補習,depends 個別需要。其他科相信小朋友自己可以handle。

「…就半透明」我在其他學校都有聽到這種閒話,說成績好就得老師愛載,普遍不過吧。

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-04-22+發表

原帖由 劉七華 於 16-04-22 發表
老師點會甘做,家長心裏比較姐,你小朋友無乜叻都吾會同D尖子家長好friend啦,就算人地無甘諗,不喜勿插!

...
咁多年,都係阿仔同邊個同學friend, 我就自然地識咗佢家長,唔存在你擔心的問題。如果個friend係尖子,仲可互相交流下讀書心得、育兒心得。面對尖子家長會唔好意思同佢friend, 不知道是什麼心態?每人面對事情的反應真很不同。

hppa    發表於 16-4-22 14:59

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-04-22+發表

恭喜你,我就吾得拉,人地甘叻,我会自卑!
在另一學校,我個仔D friends嘅家長都有錢過我,我都冇野喎,都係咁friend, 所以我覺得你諗多咗啦。

http://chilliv.blogspot.hk/2015/11/db.html?m=1
不是我講的閒話!
這是一個學姐的説話喎,佢有幾多閲歷我唔清楚,不過,佢說出口話"唔叻讀書和體藝,或冇錢就是透明、no body"的這種人就已經是唔識respect人,我覺得可以好少理。

插2016 Sep 升小二及以上各級,自己寫信,連成績表及證書等,5月中前寄隱陣D,建議你致電學校問需附上什麼文件。

引用:Quote:原帖由+Violincello+於+16-04-22+發

大家都係家長,我只想說出從你想小朋友插入名校開始,已經想嬴,在比較,所以入到名校要keep住有競爭力,你 ...
其實插班只是想逃避考中學之苦,邊有咁複雜,又「想比較」,又「想贏」。

插班生有一定能力才被揀中,多數是級頭三,所以不會入到新校就很大壓力,反而因為沒有升中壓力,亞媽可逐漸放軟手腳俾佢去碰釘。

hppa    發表於 16-4-22 23:10
karen55407    發表於 16-4-22 22:04

其實如果你咁唔鍾意DBS,不報名就是了。

話時話,你知唔知哪小學的學生不補習、不比賽、不看電視、不打機的呢?

不過好多拿了DB光環的仔就當成功的大有人在
你對DBS點點滴滴滳的感覺,和我不大相同,但你跟我都buy 這學校,有趣呀吓!Anyway, 祝你仔仔好運。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-23+發表

原帖由 劉七華 於 16-04-23 發表
其實香港教育去到如斯地步,都多得D插來插去的家長吾小,口事心非,貧者越貧,富者越富,仲要話入左就可以 ...
讀過冇中學嘅小學就知當中嘅壓力,為了升中成績,多數學校會有好多功課、測驗、考試。中學interview課外活動計分,家長為了整好個profile, 各出奇謀,花的心思是6年,四年級開始又四處找學校,家長壓力都幾大。

男孩都是好勝,入到一條龍,一樣會努力,樣樣都鬥一餐,不一定是你心目中的hea...但亞媽冇晒考學校壓力,專心培育小朋友各方面發展,更可逐步放手,俾佢學習獨立能力。

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-04-23+發表

恭喜你有如此質素的兒子,自問我無,我的兒子要我鞭策!
你小朋友K3當然不能放手,但小學三年班左右,多數都可以自己溫習默書,同做功課。我們不能跟到上中學吧!

你小朋友下年考小學,是K2才對。

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-04-23+發表

我是人家稱的怪獸家長,我認的,不会口事心非,如入到DB会继鞭策兒子,做個真正"拔萃"仔!

...
只要你的方式適合你的小朋友,是拔萃,還是LS、YW或是其他,你小朋友一樣可以發光發亮。

DBS係中學,和其他中學一樣,當然要為DSE而戰。DBSPD係小學,「愉快」係家長,不用跑中學; 「愉快」係學學校功課適量,3-5樣,小朋友有時間剩可看書,可做運動,可以玩。但學校有定期測驗、每星期默中或英、3次考試,學生一樣要溫習讀書爭取好成績,不可能hea過。

家長不是常鬧HK教育?TSA、多功課、壓力大?童年要填滿定留白,家長自可選擇的。

小學部來說,我多次問過亞仔「老師教緊咩?」「點上堂?」「老師有冇唔教書?」…每次聽佢說上課的內容時,答案都令我安心。同佢溫考試,佢可以答返grammar/修辭用法,佢一向好留心上堂,冇教我會知的。我會咁理解,因為英文唔淺,如果不留心,可能miss咗,家長會以為「冇點教」,因為唔淺,所以變得「唔輕鬆」,家長可能要跟進,而因為唔多功課,比起多功課的學校,會覺得「Hea」。

睇過中文老師改嘅工作紙,好用心改句子、改作文,看得出老師語文水準唔錯;睇過英文教材,覺得老師設計得別出心裁。總體來看,今年接觸的老師都很親切、有活力,用心,質素高。外界質疑他們的教學,實在對這群用心的老師不公平。

karen55407    發表於 16-4-24 20:21

回覆:劉七華 的帖子

Comprehension 適應了就OK的,亞仔沒有補習。我回覆至此了, 謝謝。

73662710  謝謝分享!  發表於 16-4-25 07:24

引用:Quote:ms.giggle+發表於+16-4-24+19:40+小

原帖由 BillyBY 於 16-04-25 發表
相信入到dbspd既小朋友都是受教型,加上學習能力好,英文唔淺都預左,但點解聽講有些人,小一已經開始補習 ...
Sorry, 我沒有探討過什麼地方可補習,所以不知內情。其實什麼學校(津校、國際學校)都好,都有人去補習,不用特別擔心這問題。

‹ 上一主題|下一主題