用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

見到你地話要做手術,心急有以下問題:

我個女現在四嵗,剛check到有一隻眼有間歇性外斜視,政府排期要到七月才有得睇,我好心急,請問你地在那裡看,同你地仔女幾多嵗做手術.係吾係應去私家e院睇眼科先?

心急人sumyee

Ringo
因政府有早期已睇,醫生說兩隻眼都有些間歇性外斜視,做手術好d. 我聽到好驚,回家自己綀斗雞眼先,4星期後再先斜視科先決定做手術.

其實我宜家望個囡隻,佢兩隻眼珠都望著我,係吾係嚴重到要做手術??

sumyee

原帖由 RINGO 於 09-2-19 14:52 發表

我個仔做完手術有改善,但還有斜視
可能要做第2次手術。
如有能力先看私家,才等政府。

第一次checking,有輕微遠視,近睇我又吾覺雙眼有咩吾正常. 醫生有沒有叫你仔仔回家綀斗雞眼??或再安排見斜視科??其實綀斗雞眼有咩好處?將雙眼拉埋d?但我成日見我個囡的眼都冇兩邊走,真係唔識睇.唯有等下一次睇斜視科先再算.
原帖由 maybaby 於 09-2-25 16:10 發表

我仔四歲兩眼都有間歇性外斜視,但政治e生叫我又唔使做手術住,因冇影響正常視力,而亞仔專心做嘢時,雙眼都可以拍返埋,所以我仲係觀察住先!! ...

終於覆診了,c6同我一齊去因我很怕要做手術去做決定.今次是另一位女醫生,我個囡先驗眼,度數正常,再見醫生,她說斜視輕微不用去到要做手術,嘩,心情立刻輕鬆洒,我話上次個男醫生說要做手術總俾我快期(四星期)再回來睇.女醫生說只要日日做眼操,應該無問題.宜家囡囡都願意自己做,有時早上做有時晚做.

原帖由 maybaby 於 09-3-1 00:08 發表

我仔兩眼都有兩邊走的,我之前都有同亞仔做訓練,但效果唔得,e生都有講過亞仔斜度都大,訓練唔仔係幫倒好多,跟住我就冇做啦。我見佢係平時on居居時先斜出去,有時咪提吓佢,係屋企會多d,係街其他人就睇唔出的。 ...

各位

我囡4.5嵗, 有外斜視約30-40(政府眼科醫院), 算是較嚴重, 斜視專科說要做手術等返小學前.現在做眼操先.約4個月覆診一次,見醫生一次.(我覺得斜視專科pro些)
1. 政府排隊做手術,通常等多久?
2. 有沒有專業眼科醫生介紹(私家)?約幾錢 ?
3. Poly, 我有位朋友說不好.

sumyee

brian61950
請問你是否已在佢歲半開始排手術,但排到五歲半都未輪到你?我覺得五歲半做timing好.
我個女近睇吾覺佢有斜視, 遠睇就覺.
養和醫院 眼科主管謝道欣(very nice), 須5須要排好久?
謝謝

sumyee
原帖由 brian61950 於 09-8-2 21:01 發表

小女外斜視40度,一路都係東區覆診,由歲半開始排,排到五歲半卒之都頂唔順,去養和做左,開頭以為好貴,好彩埋單三萬頭.
到而家都未見過飛開,你可以考慮下去check下先呀.

養和醫院
眼科主管謝道欣(very nice) ...

經過10個月的觀察和訓練, 囡囡的外斜視沒有丁點進步, 眼科醫生提意做手術, 現在想在私家做手術還是在政府的眼科醫院做,在私家可以搵有經驗豐富的(但可能不是經常做), 在政府眼科的醫生就常常做.
其實外斜視手術是小手術,還是大手術?
有沒有家長可以俾少少你的意見?

sumyee

summarian
7月時說有30度(我自己帶去有問到), 前日見xx科(我吾記得個名)因我c6帶去好似話30-40之間, 雙眼視力正常. 至於training係自己在家中練豆雞, 下星期見斜視科(會先醫生),囡囡就來5嵗.

sumyee
原帖由 summarian 於 09-11-25 14:47 發表

可唔可以詳細d 講下佢斜視嘅情況?
角度有幾大?(係唔係30度或以下?)~
佢用D 乜野方法去TRAIN你嘅小朋友呢?
斜視眼睛嘅視力有幾多?同冇斜視果隻眼嘅視力相差幾遠?

斜視手術話大唔大,話細唔細… 但係好難做到1 TAKE 過~ 而 ...

summarian
check眼時,沒有帶眼鏡,因沒有近視或遠視,只是用一塊膠傘住其中一隻眼再問圖案,由大至小,得出結果視力正常.

除了眼科醫院,我還沒有去其他地方做檢查(除了之前的健康院),也沒有去測光師到check, 有須要嗎?

sumyee

原帖由 summarian 於 09-11-25 18:00 發表

30至40度屬於角度比較大,一般都要做手術先可以矯正到。~ 不過如果接受過眼睛內聚訓練而完全冇改善嘅話,什至由30度變左做30至40度,有可能係因為視力問題。~ 你話你小朋友雙眼視力正常,你嘅意思係咪講緊佢做眼睛檢查時佢 ...

summarian
check眼時沒有帶眼鏡,因沒有近視及遠視,只是把一塊膠蓋一隻眼再看圖案, 由大至小,結果正常.
除了眼科醫院,我還沒有去其他地方check, 例如測光師, 請問有須要嗎?
我反而想再找一私家醫生看看, 但又想直接去養和專科醫生看,萬一真係要做手術,會直接d.
奇實我都幾亂!!!
sumyee
原帖由 summarian 於 09-11-25 18:00 發表

30至40度屬於角度比較大,一般都要做手術先可以矯正到。~ 不過如果接受過眼睛內聚訓練而完全冇改善嘅話,什至由30度變左做30至40度,有可能係因為視力問題。~ 你話你小朋友雙眼視力正常,你嘅意思係咪講緊佢做眼睛檢查時佢 ...

summarian
多謝你的意見. 請問那里有眼科醫生在場嘅眼科中心.  係吾係例如你之前介紹的光彩明天 或poly???
09年才有的光彩明天,你知不知每次約幾錢, 須5須要排很久?
sumyee

原帖由 summarian 於 09-11-27 12:26 發表

以小朋友30-40度嘅斜視情況嚟講,直接去睇眼科醫生都啱嘅~ 不過唔一定要去養和,我唔太SURE去養和睇係咪要排好耐。

或者可以去一D 有眼科醫生在場嘅眼科中心~

想糾正番一般人嘅錯誤想法,眼科醫生同視光師係兩個唔同嘅 ...

我join左光彩, 一個course有五堂,已去了兩堂,但暫時看不到任何成效,今天回眼科醫院check,俾人(好似測光師or驗眼師(151號房那位))駡到飛起,話浪費 $浪費時間,不如一次過去做手術.....有沒有人明白我現在心情.....

我都想知光彩的訓練有冇效?

please check PM
原帖由 WaiWai媽媽 於 10-5-27 19:10 發表

我好明白你的心情!但我們仍要加油努力!

可唔可以比光彩明天電話比我, 因打去1083話無呢個登山

回覆 12# candytsy 的文章

Hi Candy
我囡一直在政府眼科看,沒有試過在私家看, 請pm你的私人眼科e生,之前有朋友介紹去養和e院, 其實我不知道直接去e院好定其他好 ?? 又或者一樣.
試過在光彩x天做course,效果不明顯.而你提及的盲人輔導會視軸訓練和光彩差不多, 但你的效果明顯..我比以前開始心急了,也有不知怎做.  應該先去私家e生到看一看, 是吧 ??
有沒有其他家長也可以提一提您的意見到!
sumyee

Brian
Thanks. 我已決定及已做了(這個8月).
sumyee
‹ 上一主題|下一主題