用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一新手:該買哪種返學用品?
go

小一新手:該買哪種返學用品? [複製鏈接]

回復 ghosta618 的帖子

1)
筆袋:除了鉛筆、間尺、擦膠外,要帶原子筆、筆刨、木顏色、膠水、剪刀等嗎?

開學前筆袋入面會有 : 鉛筆 / 擦膠 / 間尺 / 迷你較剪 (for阿女剪小食或其他特別用途)

開學後學校要求 : 12 木顏色筆 / 不要用筆盒及過分漂亮既文具

另外阿女要求 : 鉛子筆 (小息學校有活動, 比老師OR風紀簽名用) / 螢光筆 (要黎畫底默書範圍)

筆刨學校有, 不過我都係會預備多幾支筆比阿女.

視藝堂 : 膠水 / 較剪 / 圍裙手袖, 另外儲定大張既POSTER, “檯用

2)
水壺:用吸管/ 打開? 如學校沒有水機,全日要帶多少ml 水?

打開飲 , 350 ml, 佢地成日起學校掛住玩, 唔會飲好多水, 開左學觀察下再決定.

如果有減價買定暖水壺 (我用帶BB出行沖奶果款)

3)
餐具:如在學校訂飯盒,要自備餐具嗎?

學校之前講到明自備, 但開學第一餐, 飯商送左一set. 不過我只係用飯商送既盒, 入面餐具都係自己.

4)
其他注意事項

小食袋最好有拉錬, 防水, 唔好太細 (可以放得入半張A4), 乾濕紙巾各一及手帕.

另外我會放件雨衣落書包, 而家天氣唔好. 唔知幾時落雨 (我起吉之島 $12, 貪佢平同輕.. 唔見左都唔駛肉赤, 買半圓形款, 唔係遮唔到書包)

ghosta618  好詳細啊,唔該晒!  發表於 13-7-29 19:00

阿女學校本來都話有locker架… 我都好開心. 但係開左學一輪都唔見有消息, 打去學校問, 老師話小朋友太細, 唔會比locker佢地用, 因為佢地會成日放左d野起學校唔記得帶返屋企 (例如功課). 住得近即時發現都仲可以羅返… 住我遠果d小朋友就好麻煩… 所以一視同仁唔比用…就算視藝科用品都唔可以. 驚佢地唔帶圍裙手袖返屋企洗 dirty.

我日日都同阿女check書包, 佢已經無帶無謂野, 但係書包都仲係好重….

回復 cstchan 的帖子

但要肯定小朋友識得開關雨傘..

我自己湊阿女返學, 見過小朋友落校車唔識開遮, 只係鬆開把遮就甘放起個頭先行入學校, 有等於無. 又見過家長比把自動開關既遮比小朋友用, 小朋友唔夠力將條桿收返入去, 見佢企起學校門口眼紅紅想喊甘. 跟住我行過去幫佢收好. 好好開心同怕羞甘講左句唔該就跑左入學校.

所以如果諗住比把遮小朋友用, 妳要好肯定佢識得自己開關... 唔係比佢都無用.

引用:請問你們用哪一種包書膠?因而家有一種新出

原帖由 920pp 於 13-08-19 發表
請問你們用哪一種包書膠?因而家有一種新出,又話薄又 輕D
我無用,因為d書好快就教完

‹ 上一主題|下一主題