用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 今日orientation老師講個種雨褸
go

今日orientation老師講個種雨褸 [複製鏈接]

上次聽你講完你介紹呢件雨褸後,我都有去jusco搵過,不過佢地果d係好大件,好似起碼要5,6歲先著到,你囡囡係唔係生得高大,所以著到呢,還是而家已經冇得賣!
原帖由 chingchingb.ma 於 08-8-29 20:56 發表
我亞囡嗰件係舊年喺Jusco $10店買,好正ga,好似有白、黃或藍色,用咗成年到宜家都只係袖口"pay"咗少少,雨褸裡面(近雨帽)有一塊大label,你可以寫名及打個窿未可以穿條魚絲線lor。

...

你講( 自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整)係唔係講緊隻柸,唔係雨褸,因為我地個老師又冇介紹邊d雨褸好,如果你個柸蓋想穿魚絲連住隻柸,你可以去玩具反斗城買,佢地有隻柸,個柸蓋係有個位可以穿條魚絲然後連埋隻柸耳仔度,唔駛自己鑽窿!
原帖由 雙子媽媽 於 08-8-29 15:41 發表
唔知點度有呢? 我見多數係膠, 佢講個隻seems like '黎農'/ Gotex唔知點度人 . 仲有佢話自己整條sort of魚絲線扣住d蓋又點整. 點轉窿?

你地老師介紹左咩雨褸?係唔係好好架?有咩好呀?因為我地個班主任又冇特別介紹雨褸比我地,所以我都係比佢帶之前買左既thomas雨褸,係布做既,斗蓬型,摺完後都好細,所以我諗都可以每日放定係書包,尤其夏天,囝囝又搭校車,驚會無端端落雨!

件thomas雨褸,係係一田買架,有2-3歲size或以上,百幾蚊,係布做既,(好似風褸咁既質地,係唔係即係=尼龍呢?)
佢地呢款布做既雨褸,仲有d唔係斗篷既款,不過就大件小小,應該係3-4歲size以上
我記得仲有其他公仔既,女仔款都有好多!
我地係上年讀幼兒園既時候買(不過我見今年都仲有得賣呢d雨褸)見到囝囝既同學仔著呢款,覺得幾好,因為布做比膠冇咁焗身,而且好come著呀,唔會爛,又靚喎,所以貴少少都買!佢仲有個布袋裝住件雨褸(有thomas公仔),不過我而家就會用個密實袋裝住,一來可以摺細d,二來又唔怕整唔見個袋!
我未見過學校既雨褸呀,有kv logo咁正,係唔係都係布做架?斗蓬型?點解唔可以賣比我地既?!
原帖由 stliu 於 08-9-3 12:30 發表
yu_baby,

thomas 布質雨褸響邊度買呀? 好似幾好咁.
果日其實老師係提大家落雨要袋多件校褸響書包, 佢攞左KV獨家(有學校logo)的雨褸出來俾我地睇下, 係話如果真係冇帶, 學校都有呢種spare雨褸俾同學用一陣... 我地 ...
‹ 上一主題|下一主題