用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聽天由命
go

聽天由命 [複製鏈接]

各有前因莫羨人

我都係咁樣安慰自己

又唔可以咁講.

考入 dbs 是要 in 2 次. 2nd in 是2選1個學生. 佢入到第2 round 都好叻仔.

始終. dbs 是考入去, 唔似大抽獎. 都好難說是否公平啦.

原帖由 Longan 於 10-6-14 09:04 發表
我小朋友個同學超naughty, 唔得 and 無禮貌, 入佐dbs. 仲有什麼可以講! 公平?????????

聽聞, 佢地是鐘意收 d 串串地的學生...

原帖由 Longan 於 10-6-14 21:57 發表
如果你認識那孩子, 我肯定你不會有以下的想法!

絕對係........

學校選人時都唔知用什麼準則. 有時, 你幾好裝備你個小朋友都好似冇咩用. 因為如果你個profoilo 唔夠吸引, 佢又會少 d  機會. 佢未 warm up 夠, 又少 d 機會. 佢唔合老師眼緣, 又少 d 機會.

叩門真係仲講 luck多d...

原帖由 loveyingying 於 10-6-14 22:52 發表
仲要去叩門, 都唔知佢點揀人IN, 超無奈! 唯有祈禱!及自己騙自己, "呢間"學校都係好嘅!
不過最唔抵係有D亞仔都NAUGHTY的家長見亞仔派到間好學校就好囂張, 仲要寸人哋派間學校差, 問人點解會派到哥間? HAHA! 我可以點 ...

我都係咁樣諗.

裝備好佢, 等佢 FIT D 可以明年再戰江湖........

原帖由 panbaby 於 10-6-15 11:49 發表
大抽奬真是十分殘忍的遊戲, 但裝備了小孩得益的始終是小孩, 應對好了, 學問好了, 也是好的,.

到扣門真的有用, 就算你為了她選了好幼稚園, 在扣門中亦有用...

人生長途賽, 先小輸亦可能是好事... ...

If they have chance to meet the teacher, they still have chance.

The point is, how come the school to choose the kids before they have chance to meet them face to face ?

By the profoilo only i think.

原帖由 LuckyHH 於 10-6-15 11:55 發表
I know a retired teacher who interviewed P1 students before. She said she didn't really look closely at kids' academic performance, as kids are coming to their school to learn, it's no harm that they  ...

咁似我 ?

我都是在某名私小入了 2nd in, 見父母時, 開頭都好順. 都發覺個主任幫我地在有 d 答得唔好的問題加以補充. 不過. 有一條真係問到我地口啞啞. 完全唔識答.

in 完心諗唔會收, 不過應有得 wait 吓.. 呵呵, 點知是 rej. 在第二次入紙申請時, 連 in 都冇得 in. 心諗上次都入到 2nd in 啦. 冇奶油今次連 in 都冇得 in.

真奇怪..

原帖由 k.kung 於 10-6-26 01:50 發表
最慘係幾經辛苦進入名私小之2nd interview, 但要見父母答問題, 最後被rejected就好像自己負了孩子。 有朋友現在還耿耿於懷。

呢條問題都有問過其它家長.

如果. 是如果你小朋友有讀寫障礙. 你會點樣做 ?

原帖由 k.kung 於 10-6-26 14:32 發表
好有興趣想知條問題內容, 可否告之?

唔好唔開心啦..

我個囡不是名牌幼稚園出來. 都是派了同你一間學校.

不過好好彩, 佢有私小 BACK UP.

依家仲叩緊門.

如果唔係佢有個妹跟尾, 我都唔玩呢個 GAME. 一心入DSS 算啦. 因為 DSS 是不一定收埋細妹. 再加上, 細妹又是超超細囡 (雖然都可以俾佢做大囡)

WEB 31 真係玩死人架. 派位唔係龍便..........

原帖由 sherin668 於 10-6-26 20:31 發表

我次次睇到呢個主題都好似大家身同感受,次次都好感觸可能大家都係唔好彩的一班家長,在這裡可以大家亙相十卜一下 ,有人理解同明白我現在的感受,我女女讀學之園她英文 ,普通話,都OK !畫畫仲好靚,有cert 但現在什麼 ...

不是 YW, 我小朋友是囡囡.

原帖由 k.kung 於 10-6-27 04:18 發表
原來處景問題小朋友和家長一樣要考。 相信YW並不是想考家長懂不懂處理讀寫障礙, 而是用一條你根本連想都未想過的問題, 先令人覺得手足無措, 再來看家長能否有條理地解決問題。 是很多大機構interview管理人員常用的 ...

不打緊.......

是 KTS

原帖由 k.kung 於 10-6-27 13:47 發表
對不起, 我把你和版主的回覆攪亂了。 究竟問題是出自那一間學校呢?

佢地有要求帶. 不過最后冇睇

原帖由 k.kung 於 10-6-27 15:31 發表
因時間關係, 無緣到KTS 2nd interview, 但非常欣賞此校在2nd interview時要出示小朋友的日常功課作為選生的其中一個考慮因素, 因為正可反映出家長對小朋友做功課的嚴緊程度和看到老師對功課的評語。

...
‹ 上一主題|下一主題