用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

原文章由 AnitaHo 於 08-6-25 10:33 發表
Oscar媽

請問第1日搭校車 返学, 家長可否跟車....因囡囡未試過自已搭校車, 我有D擔心.....請分享你當初點處理....謝 !

需然我都想知車上情形,但我重驚坐完第一次後佢第二日都要我上去陪佢就幣。我而家諗緊第一次上車我唔比佢搭,等佢放學先搭校車車佢返黎,等佢多左信心知到我係校車站等佢放學,到等二朝先搭車返學。

oscar媽:仔仔真係好o力喎,希望到時穎穎上車都好似你仔仔咁就好!
angelmeiyee:
我女女介左片好耐,如果真係擔心咪同佢著住先,我相信老師會幫到你女女介片的。

原文章由 fatty418 於 08-6-27 09:59 發表
我囝囝已經完全介片了,夜晚已經唔需要著片睡覺, 可以一覺訓天光. 可能我囝囝係比較忍得尿, 所以搭長車都不用擔心.
我好同意應該俾信心小朋友, 佢地其實做到的
我想你可以呢段時間完全唔俾小朋友著片, 包括去街, 有時 ...

係呀,我果時兩個一係屋企戒左片就連出街都唔同佢著的,但就會帶定片,萬一行唔切去廁所就用黎載vv。
我個女日片後一星期夜片都戒埋,果時都好意外。戒左差唔多成年啦!

d小朋友真係好難講嫁,好似我太仔由3歲己經無飲夜奶,但都要搞到成5歲幾先戒到之前又係條片濕到淋,試過半夜叫佢起身搞到大家都無覺訓,後尾無端端自己就戒左。阿妹就係因為唔鐘意飲奶,所以歲幾已經無飲夜奶黎訓,我諗係咁所以果時一戒就日夜片一齊戒晒掛,重只係頭幾晚失過兩次手,我自己都估唔到會咁順利。

原文章由 angelmeiyee 於 08-7-8 12:21 發表
我昨天同囡囡去買校服, 誰知回家一穿, 個手袖位去到手肘位, 可能囡囡比較細粒, 請問有無小朋友好似我的情況

我個女都係呀,我地買'S',條褲頭就岩。

乜真係可以衫同褲唔同碼,我套衫未洗,唔知比唔比我拎去換呢?

原文章由 天藍 於 08-7-11 11:38 發表
我買校服個陣d職員話可以衫同褲唔同碼o架!
你試下打去問下有無得換。
Tel: 2715 4782

唔該你呀,打左去話XS未有,叫我下星期打去問。

原文章由 天藍 於 08-7-15 12:22 發表
唔使客氣~
大家都係創價之友嘛!!!

天藍
我都末收到呀,需然話個個時間,但都想返學時遲多dd上車就好啦。

原文章由 天藍 於 08-7-16 17:18 發表
jk923,

我諗都係o黎幾日會收到電話, 可能你住個地區
多小朋友讀創幼, 唔知你係咪返上午班? 所以
想囡囡唔好咁早上車。

係呀,阿女返上午玩,7:50/55上車,但啊知好彩定唔好彩,我係荃灣尾,所以係搭由屯門開出黎的校車,已經係尾站,落車就頭站12:30,唯一係佢地有可能會有較多唔同學校學生,返到九龍塘要去唔同學校落車,我一定要係適應日叫阿女認實學校唔好落錯車先得。

原文章由 天藍 於 08-7-17 14:25 發表
jk923,

我之前問個學校小朋友落校車係點? 佢地話校車到
有老師係校車門口接, 會有幾位老師圍住架校車, 小
朋友好安全唔會走失, 到17號我諗學校都會再講解。
我以家擔心我小朋友返下午班工人接同送上落校車,
我都要 ...

果日返學校登記校車時ee都有同我講,話校車會入到校內先會上落車的。我驚我個女見人地(第二間學校)落佢又落o者。 咁我都相信學校唔想亦都盡量做到唔比學生走失或受傷的。

原文章由 natalielin 於 08-7-22 01:26 發表
我而家都諗緊自己接送定搭校車好,請比比意見呀,thx!

我住深水步(聖方濟各英文小學)附近,我個女返下午班,仲有個21months既 妹妹,咁我想自己湊,可以同老師溝通多d,知亞女返學情況,如果搭校車,就方便d,咁落大雨唔怕湊 ...

我都會揀搭校車,好似佢地幾個咁話,想知咪久唔久去學校一次或打電話搵老師傾下。唔好話落雨丫,好似呢幾日咁咁熱都幾辛苦o家,由其你個重有個細添。

你地邊班呀?我女女幼兒班第二組(上午)
‹ 上一主題|下一主題