用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 train亞仔朗誦比賽, 私人一對一還是出外參加機構朗誦課 ...
go

train亞仔朗誦比賽, 私人一對一還是出外參加機構朗誦課程好? [複製鏈接]

喵媽 發表於 12-7-10 12:34
回復 dragonball0301 的帖子

我仔在荃灣學, 佢既老師教得好好, 亞仔比賽以來經常3甲, 不過老師都話, 就算 ...

好同意呀, 同一個老師教成班學生, 真係唔係個個領悟到嫁...我呀仔都好好彩, 搵到個夾到佢既老師, 最近都拎左唔少獎

Charlotte_mom 發表於 12-7-12 13:09
我係自己train個女的, 上次都有季軍
我女細個係跟一般playgroup學普通話, 你知啦, 一去到朗誦季節, 自然大 ...

Very very agree!!最近同呀仔參加弘左比賽, (主要係PTH), 知道左評分準則...亦見盡不少家長, 係小朋友未READY, 就比佢地去參賽...我指的未READY唔係水準未達標, 而是個小朋友仲係好緊張, 好細聲, 而有些就好快咁讀完, 然後飛落台......亦有些喊晒C都唔上台,....個負朋友同大人都幸苦嫁.

當然我唔反對為左張CERT而參加比賽, 但都要個小朋友ENJOY同READY先, 唔係會有反效果~~

喵媽 發表於 12-7-12 13:36
回復 Charlotte_mom 的帖子

同意, 朗誦絕對是表現藝術, 看似簡單, 但要拎到高分不易!

朋友同我講過同一番說話呀......
呀仔又正係K1....又係最近先玩比賽, 都有D收獲, K2都會kEEP住, 睇下佢有冇進步空間先......不過, 講真, 我發覺D女仔就多數表現好過男仔好多, 唔知係咪佢地早熟D呢?

喵媽 發表於 12-7-12 13:48
無錯, 到K2, 你就見到女仔係幾咁勁, 好多K1表現平平既女仔, K2可以勁得好緊要, 男仔叻既真係唔多, 女仔就 ...

咁你仔仔好叻喎~~

同小學混齡上真係唔錯WOR...不過我仔係單對單, 要靠老師既講解同呀仔既領悟~~

我都同意同儕觀摩呢一點...不過我就唔到D小組時間, 唯有單對單, 同埋彈性大些, 可以自由調動時間.

我仔上緊又唔係太貴喎, $150半小時.

喵媽  150半小時我覺得平wor!  發表於 12-7-12 15:49

喵媽  150半小時我覺得平wor!  發表於 27 分鐘前

yes, so I think I am really lucky
‹ 上一主題|下一主題