用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住址證明
go

住址證明 [複製鏈接]

想用娘家的地址報...只用銀行月結單做證明可以嗎?收信人係我自己個名!

回復 ziyi 的帖子

實情係我想女兒響而家哩區讀埋個k3,到下年升小一先正式搬去我爸爸住緊既屋苑住(因仲睇緊樓),但係今年9月開始就要報小學,我怕到時仲未搵到心水單位,所以先諗住用我外家住址報住先...
其實我都想用出世紙去證明同爸爸父女關係,但係張紙唔見左,唔知結婚證書父親係證婚人又可唔可以做證明呢?
註:我真係無諗過要"虛報"咁大罪...

回復 ziyi 的帖子

"改幼稚園紀錄"意思係咪要向幼稚園果邊改番住址?
其實補領番我自己張出世紙方便d,定係去做個宣誓方便d呢?做宣誓駛唔駛叫埋我爸爸/媽媽一齊去?thx!

再多問一句,去民政署宣誓,需要預約嗎?

回復 McDonna 的帖子

多謝你提點...
水電會轉名,出世紙會補領,況且娘家又唔係名校網,如果要抽查就由他抽查吧,話唔埋我會選擇番原校直升,到時連升中都唔駛煩...
或者閣下未正式買過樓,而家樓價咁高,正常人都會睇定d先入市,就算買左都要人地交吉裝埋修先可以搬入去,一年內一定得,但三四個月,除非你無乜要求囉...
為人父母,既然知道將會搬去另一區,方便第日照顧兩老,咁好自然就想小朋友響果區返學,哩d梗係心照不宣啦

回復 天賜小公主 的帖子

遇同路人真係好
我地都係預算一年時間去完成賣樓-->睇樓-->買樓-->裝修,最煩就係而家市唔穩定,睇樓既人少,我地心儀的單位又少放盤...
C6就好淡定,話大不了原校直升小學,但係做女人既,就硬係想畀個小朋友多個選擇,所以先諗住玩埋個大抽獎...

回復 ziyi 的帖子

我爸爸竟然搵得番我張出世紙(不過係副本),想知交表時,係咪交埋出世紙副本證明我同爸爸係父女關係就得?THX!
‹ 上一主題|下一主題