用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這樣的小一英文默書是否太離譜?
樓主: citadel
go

這樣的小一英文默書是否太離譜? [複製鏈接]

我都收到呢張紙,請問你知唔知每次會默幾多句?

原帖由 citadel 於 08-9-20 14:07 發表
港島南區某官小,上學期英文科的默書內容如下:

2008-09 1st Term

Dictation I
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the comp ...

第一次就十句全默.....好驚喎,咁另外十句幾時默?
我之前問囡囡佢又唔知,只係話老師要佢哋拎返屋企睇,問過隔離班啲朋友仔佢哋又未收到......咁我真係要打返學校問問.......
唉....講真而家啲學校間間都差不多,之前都問過寶血,又多功課又多report要做先唔楝,其實都有心理準備會有好多功課,暫時都ok無預期咁多....

原帖由 citadel 於 08-9-23 09:49 發表

那張紙上前前後後都沒有文字註明是抽默的,那麼照常理推斷當然是十句全默啦!
(閣下亦是該校的家長嗎?是否對入讀該校感到滿意?)

上星期張通告我看過﹐上學期英默2次下學期6次嘛﹐我重估係分幾次默添.....
我個囡讀C班呀﹐會唔會係同一班呢? 之前問過D班嘅家長佢話無收到喎!

哈...哈...我見你講嘅功課同我個囡一樣嘛, 係呢想問你中文串句係咪要寫6句呀?

唔知你指邊問, 但呢間在港島區
原帖由 Tatama123 於 08-9-25 12:26 發表
[quote]原帖由 citadel 於 08-9-25 12:04 發表

係hkside or kowloon side 名校? 是否Dxxx 果間 ?

無錯,係海怡間官校
原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:16 發表
是否指海怡那間?

可能班班唔同啩......就算我收咗都未有時間温, 每日做完功課都差不多時間要瞓, 連每晚同佢傾計嘅時間都無晒, 以前叫佢瞓都要一段時間, 而家上到床唔洗5分鐘已經瞓著咗, 真係唔知到咗下個月要默書點算
原帖由 瑩瑩老豆 於 08-9-25 22:19 發表
我個女讀B 班都冇收過喎

我見到簡直想暈低, 一來就默咁多
原帖由 citadel 於 08-10-8 18:07 發表
剛剛收到了中文默書的範圍:

日期:17-10-2008
詞語(第一、二、三、六課應用字詞)
課文(第五課)及課外默寫(補充2我你他運用)

注:上述之用語及標點均完全參照釘在手冊內的有關紙條

They have been stuck to a double barrel ...
‹ 上一主題|下一主題