用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔話學校教啲嘢好淺...
go

阿仔話學校教啲嘢好淺... [複製鏈接]

王國會長

你阿仔讀幾年級?
好似我個囡讀P. 3, 佢不時也會說已經”識”, 但在我心目中是另一回事, 例如目前數學教四位加/減數, 佢過去個暑假甚至連五位加/減都已經識做, 但平時D 功課也不是全對, 雖然佢係識但係唔準,又好似中/英作句, 佢係識作(講)出來, 但有D 字會寫錯, 那只係識講唔識寫, 呢D”識” 根本冇大意思.

我覺得先要弄清楚佢何謂"識"? 其實你可以從上年的考試/測驗, 平日的功課/黙書看出來. 另外是否全部中英數常都識晒或只限於某些科?

當掌握了阿仔”識”的程度, 再看看學校教的程度如何? 我知道有些學校不是按成績分班, 那可能一班內混合了程度差別較大的學生, 老師可能要就返程度差的去教而令程度高的覺得悶.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 04:40 發表
同阿仔講開阿女in真光,我問佢如果阿妹入到,佢會唔會轉校同阿女一間學校.以下係我地跟住嘅對話:

阿仔:唔好啦!你之前話過我依家多嘢學過真光,仲要淺啲?唉...

我:点樣仲要淺啲?你依家間學校好淺咩?

阿仔:依家上堂學 ...

王國會長

小一D 學生程度可以好參差, 可能老師要平衡返不同程度的學生教淺D, 如果你囝讀的幼稚園較深那自然在小一會覺得淺.

目前只開學了一個月, 現在去跟學校說課程太淺我覺得沒有什麼用, 學校也未必會做什麼, 應最少等上學期考完試看看結果, 到家長日再跟班主任商量.

原帖由 cutekiddy 於 10-10-11 14:43 發表
阿仔依家係小一,啱啱讀咗一個月.由於係官校,所以分班應該唔會点去特別安排.

佢各科都ok,功課方面比人扣分通常係寫得肉孫.黙書暫時佢自己完全handle,我無同佢溫.至於學校係st. jo,程度應該都ok.

...

王國會長

呢d 咪叫崇洋, 睇課外書要睇英文先叫叻, 中學要入英中, 入唔到就好似好差咁.

原帖由 jolo 於 10-10-15 09:33 發表
好奇....
點解 講睇課外書... 永遠都係講英文書, 幾厚幾勁 ~
無人會講 中文書.... 唔通中文書係 cheap d 、無野學 ???

問依個問題, 無咩特別意思, 只係好奇..... :quiet ...
‹ 上一主題|下一主題