用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

王國會長

測驗? 定考試分?
分數上落成日都會, 仲有漫漫長路, 放輕鬆點吧

原帖由 maybaby 於 11-2-25 14:50 發表
毎科平圴小左10分,有D唔開心!

王國會長

考試有時要講運, 有時份卷出得夾會高分, 唔夾或大意會低分, 留意下平時D 功課/黙書有冇特別差左.

我囡都係咁, 由一年級到三年級考過五次試, 都係會時高時低.

原帖由 maybaby 於 11-3-1 12:14 發表
係因為上次考得好,所以今次有壓力呢!就擔心一直跌下去呀!

王國會長

我囡囡當年小一係最后一次有上下學期考試, 所以也不知道目前的一次考試是否考晒全年所學.

原帖由 maybaby 於 11-3-1 22:02 發表
瑩瑩老豆

平時黙書都OK既!可能今次只係第二次測驗,未能有心理準備.&同理我都覺講運,同埋睇多唔多大意分!

另外有嘢想問你呀,我知你囡囡讀南X的,我想知道小一考試會出範圍嗎?因佢得一次考試,定還是出哂成年所學?(我 ...

王國會長

其實測考還有一個問題是時間, 因要在限時內完成所有題目, 所以唔係話小心及識做就可以, 仲要夠快.
如果話數學測考要當自己無做過咁再全部計多一次是不太可能的.

原帖由 alice44 於 11-3-2 12:46 發表
所以每次測考都會提佢睇大題目, 睇例題, 全份卷要做晒佢, 唔識都要填一個認為最啱嘅答案, 數學要當自己無做過咁再計多一次, 有唔同答案就計第三次.

王國會長

三月考試? 下學期考試?

原帖由 jenniferkwok 於 11-3-2 15:29 發表

無錯,做哂都係剛剛好...

唔識而做錯既我都仲可以接受,但唔小心錯又或者明明溫個時識既我真係會忟lor....

下星期考試la....

王國會長

"無錯,係個個月都有測,仲未計默書,仲有D閒科(音樂/電腦/普通話)都有測驗" 咁仲唔算谷?
我囡囡個間得全年各主科二測二考 + 每周默書.

原帖由 jenniferkwok 於 11-3-8 11:01 發表

無錯,係個個月都有測,仲未計默書,仲有D閒科(音樂/電腦/普通話)都有測驗

係傳統學校,但我估又未算好谷,因為同其他學校比佢地已經叫舒服架LA, 平時功課唔多,測驗亦算少

但我又覺有測驗都好,當溫下習,好過考試時一次過... ...

王國會長

平均分有90到考第26, 相信考前25個的小朋友可能也只是九十幾分吧, 咁即係大家分數或只相差0.幾分, 所以其實大家包括你囝囝也很叻了, 冇必要給自己這麼大壓力吧.

原帖由 恩林 於 11-3-11 21:30 發表
我大仔宜加至小一, 上次平均分有90到, 我同你心諗嘅野係一樣, 點知老師話佢考26, 姐係尾10, haha....
我真係好想知考前25個的小朋友係乜野成績!!

我問d班係咪精英班??
老師話佢地冇分精唔精英班, 個個平均分班的...
咁我又信喎~ 因為我睇過小一分班, d姓氏好平均,
咁姐係話其他小朋友都好叻...
壓力好大呢??
‹ 上一主題|下一主題