用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試又到, 開始同囝囡温書未?
go

考試又到, 開始同囝囡温書未? [複製鏈接]

王國會長

我囡六月二日開始考試了, 今日先開始温書.
   1    0    0    0

王國會長

我囡三年級啦, 仲有兩周其實唔算好早, 佢平時實在太懶, 做完功課就算唔溫書, 好多野已不記得, 咪每日開始溫少少, 主要也是集中中英.
我囡囡如果只早一日溫,半個鐘左右就溫完, 數學就可以, 其他科肯定不可能了.

原帖由 ming2 於 11-5-16 10:04 發表

咁早???你囡幾年級??我囡都係下個月開始考,不過我好似唔覺佢地開始溫書lor...佢地有評估就會溫,冇評估就唔係好覺佢地溫...考試應該係早一日溫,過往經驗好似半個鐘左右就話溫完... ...

王國會長

我囡同你細囡差不多, 佢好冇所謂, 所以只好由我定個要求比佢.
目前只係要佢自己溫, 到考試前一二日才會跟她溫.

原帖由 ming2 於 11-5-16 22:24 發表

我大囡都三年級啦...不過可能佢對自己都有要求,所以基本上我係唔洗太理佢,佢都可以自己攪得掂,細囡二年級,性格同家姐完全唔同,有小聰明,不過懶散..所以成日要提住佢溫習...不過我都係一樣唔會陪讀書lor.. ...

王國會長

有太大壓力故然不好, 但全無壓力也不行, 所以我會訂一個目標及溫習計劃讓她去溫, 不過同時也會繼續準許看電視/玩PC 等.

原帖由 Smiile 於 11-5-19 11:56 發表

我反而最不想看見小朋友有太大壓力,因為我好驚因為小朋友讀書問題搞到成個家庭氣氛好差...

我真係唔係好緊張我女女的成績/分數,但我很緊張佢GE態度,還有很重視佢是否真的享受於學習... ...

王國會長

我囡都係未教晒, 但教幾多咪溫幾多.

原帖由 五歲仔 於 11-5-20 14:03 發表

我同你一樣呀, 常識科都未教曬書, 仲有3-4課未教, 連考試範圍都未派, 學校會於考試前一星期才於內聯網派常識課文筆記比佢地, 上次test唔記得download, 無溫,今次要日日睇住個內聯網, 唉, 老師, 不如早d比家長安排 ...

王國會長

前后腳, 我囡8號考完, 有時真係唔知點溫, 中文作句, 英文閱讀等都唔知溫乜, 數學要識都識, 不過會錯大意.
有時, 考試也要靠小小運氣

原帖由 grace_xian 於 11-5-26 09:43 發表
瑩瑩老豆:

我哋係下月8號開始考試, 平時啲小測卷同練習都比較淺, 都咪話唔擔心佢的考試, 因為考試會比平時的小測卷深好多

現在已經開始温書了, 不過又要面臨中英文的考默, 特別是中文考默, 都好嘥時間去温, 所以因 ...

王國會長

中英愈來愈唔知溫乜, 等運到.

原帖由 Smiile 於 11-5-27 10:05 發表

同意,作句/作文/閱讀理解都係靠平時 "操"得多

王國會長

明天開始第一科了

原帖由 Smiile 於 11-5-31 09:23 發表

係...好同意 ! 中英完全唔知點溫,真係要靠平日+運氣 ! 例如作文的題目如果令小朋友很多想法、感想和內容 = 容易高分;但我女試過composition剛剛合格,她說想不到怎想寫... (作文有時真係唔係好關grammer、voc ...

王國會長

多謝先, 希望啦, 大家加油!
但你點知我囡囡上年成績?

原帖由 Smiile 於 11-6-1 22:14 發表

加油 ! 祝你女女像上年一樣全級考第一名
‹ 上一主題|下一主題