用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛考完試,想立刻買習作比小朋友做,會唔會有D過份呢? ...
go

剛考完試,想立刻買習作比小朋友做,會唔會有D過份呢? [複製鏈接]

王國會長

問題係佢識唔識做?

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 16:33 發表
我仔剛考完小一期考試,想立刻買小二習作比小朋友做,會唔會有D過份呢?

王國會長

比佢keep 住個 mood 係好, 學校不是已安排了暑假作業嗎? 應不用另外買高一級的習作.

答返你問題, 冇學過而要求學生做會"有D過份". 即使話你會係佢身邊"適當地"幫佢, 難怪有D學校要教快半年,甚至一年.

原帖由 Whitepine 於 11-6-14 22:11 發表
比佢自己學習下,自己想下自己搵答案。當然佢唔識唔明時,我會係佢身邊"適當地"幫佢。

王國會長

會唔會過份個個人有唔同睇法, 如果樓主小朋友係資優自學冇問題, 樓主又介要做埋老師個份, 那未嘗不可, 其實樓主已經有答案("我要求唔會太過份吧!"), 那何必仲要問 "會唔會有D過份呢?"

原帖由 Whitepine 於 11-6-15 16:49 發表
一日一小時,其餘時間可以玩,我要求唔會太過份吧!!

王國會長

我覺得暑假做暑假作業, 睇下課外書, 參加暑假活動就可以, 冇必要做埋老師個份預早教埋新學期課程.

原帖由 miffy 於 11-6-15 17:52 發表
個暑假流流長, 未洗咁心急, 而家仲要番學, 將心比己, 你放工都想呌下喇, 暑假才開始都未遲。

唔知我係唔係對我仔真係太鬆, 我放工都好累, 我仔仲早起身過我番學, 佢放學仲要做功課, 諗起佢都好累, 無必要的話, 放學 ...
‹ 上一主題|下一主題