用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡派左成績表-考全級第二
go

囡囡派左成績表-考全級第二 [複製鏈接]

王國會長

上學期全級第四
下學期全級第一
全年計第二

1    0    0    0

王國會長

小三升小四

原帖由 redkoni 於 11-7-3 12:38 發表

更進一步!讀幾年級?

王國會長

小三升小四.
平均分也不算很高, 得93分, 老師在成績表的評語也寫"未有全力以赴", 見家長時老師也說如肯努力應不只這個分數, , 叫囡囡放暑假時多看中英文課外書.

原帖由 qkhui 於 11-7-3 17:46 發表
恭喜
幾多年級ar ? 下學期全級考第一, 噉平均分一定很高

王國會長

咁啱, 也要恭喜你了.

原帖由 小木偶媽咪 於 11-7-3 13:07 發表
上學期全級第四
下學期全級第一
瑩瑩老豆 .....你囡囡名次竟然同我囡囡一樣
恭喜你,真係好開心

王國會長

其實平日真係冇乜溫習及去補習, 每天放學回家囡囡自己做完功課就會看電視/上網, 晚上我地會睇下佢D 功課做晒未, 如果係見到佢唔識做會教佢做過, 但唔會直接告訴她答案, 課本就冇温. 到測驗或考試前兩周才會開始温返教過D 課文.
另外由於囡囡成日好快做完功課, 所以另外也有要她做練習.

由下學期開始, 加了每個周六去學英文45mins. 剛巧下學期英文係四科之中最高分(96.5), 唔知有冇關係.

原帖由 fubaba726 於 11-7-4 00:40 發表
請教你, 平日點同佢溫習?

王國會長

雖然老師寫佢"未盡全力"有D 苛刻(其實仲有寫佢上堂欠專注), 但又唔可以否認, 我囡平日的確係比較"是但", 而我們又沒有很嚴格地督佢讀書.

原帖由 annie126 於 11-7-4 11:57 發表
咁都未盡全力, 死未.

王國會長

四五六年級都能保持全級第一 希望我囡囡也可以

原帖由 mio8390 於 11-7-4 14:01 發表

我仔仔小學時的學習方式都好相近,每天做完功課都會做些課外練習,之後就會看卡通片和玩,又沒有去補習,只是星期六上一些英語遊戲班,但上課時他是比較專心和考試前約三星期開始溫習,他的成績在四五六年級都能保持全級第一,現 ...

王國會長

這就不知了, 但8月囝囝開始要返康傑N1 了.
我囡在西商場學英文的.

原帖由 Sumyeema1 於 11-7-4 14:20 發表
恭喜, 你個女真系令人羨慕。 康傑會唔會再貼佢即名系大堂?

by the way, 你女女學英文,是在東商場嗎?

王國會長

阿嫲問過你地?
BoBo 未慣新學校吧.

原帖由 曉晴媽咪 於 11-7-5 09:18 發表
恭喜!!

但我囡就考得好差

(PS) 唔好問我地啦! thx

王國會長

pm 你吧, 囡囡9歲升小四了

原帖由 cccolin 於 11-7-5 01:26 發表
請問是學什麼的英文班??請問囡囡幾歲?

王國會長

另外我覺得要早些(K3)培養做功課的"興趣", 我囡自小一做功課方面就十分主動, 有時在下午導修堂或午息已做好了部份功課, 回到家不用太多時間已做完, 再加上一些習作, 相信也有些溫習的效果.

原帖由 paltiBB 於 11-7-4 13:04 發表
想請教你們平日如何幫她溫書可以取得咁好成績???

王國會長

南區官立

原帖由 jjclement 於 11-7-11 13:26 發表

請問囡囡讀那間小學?老師的要求真高!

王國會長

應該冇什麼標準, 主要還是看整體學校水平及學生資質.

原帖由 janetlam74 於 11-7-12 08:07 發表
請問小三升小四
平均分有93係咪好好了?
‹ 上一主題|下一主題