用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 女女是否有少少“音樂天份”?
樓主: wendyb1121
go

女女是否有少少“音樂天份”? [複製鏈接]

Perfect pitch,係有天生,我仔仔學前班老師已經留意到佢對鋼琴有天份,叫我比佢試下,仔仔都表明佢自己要學琴,當時3歲多D,就比佢開始學,因為我同我先
生係0音樂知識,上左幾個月堂,鋼琴老師就對我說,話我仔有音樂天賦,如perfect pitch,未學音,佢都講得出黎,彈一首佢未學歌,簡單,佢可以自己彈番出黎比我聽,亦自己會佢用未教鋼鍵彈番出黎,老師話,佢咁細,唔會識自己練,我亦唔識幫唔到佢練,所以呢個係音樂天賦,因為老師話佢自己都未能做到

LeeCC 發表於 16-6-29 23:00
我仔細個就系甘樣
所以天賦,做家長唔發覺,做老師都會留意到,而且音樂天賦,過左8歲到,你發覺唔到,佢就會自己消失,所以6歲前,比多D野小朋友試,都可以幫助到換佢地天賦同才能

LeeCC 發表於 16-7-1 00:31
有音樂老師這樣解釋過,也說perfect pitch機會好細
我曾聽過一個說法,perfect pitch在普通人的出現率非常 ...
真的嗎?但我仔仔現時,一切發展都好正常,但又有perfect pitch,我唔知佢係唔係資優,但學校主任都叫我去評估下,話佢發展似係一個正常資優兒或多元智能兒童,但我未去評估,因為評估要6歲先準確,而且費用都貴

LeeCC 發表於 16-7-1 22:35
如果無情緒希望問題,無需要去考究是否資優
若小朋友是有天分的有能力的,自然會發光
我就係怕會有其他情緒問題,所以一直都留意,同上網睇多D呢方面資訊,做好兩手準備,
‹ 上一主題|下一主題