用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 13歲的反叛兒
樓主: milkmilk1995
go

13歲的反叛兒 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wunma 於 09-11-20 11:53 發表
她終日都是皺眉的, 問她學校的事情, 樣樣都說o.k, 成績o.k, 同學關係o.k, 適應中一生活o.k, o.k是她的口頭蟬. 但她一向都不喜歡返學, 不關學校事.

不明白她人細細, 為何會只喜歡獨個兒在家, 問又問不出所以, 我們每 ...

你女兒有點似小女,問什麼都是OK啦,
終日喜歡逗留在家,
出街就皺眉,黑口黑臉,
我老公硬要她出去,她雖不願意,
還幸尚肯聽話會出去,
上深圳食自助餐,去白石打高球,去西貢閒逛,去中環食雲吞面,鴨寮街買電腦用品.......
有時回來嘈嘈閉,
有時又會覺得好好玩,
我們希望佢可以發掘到有趣的人和事,
唔好終日閉關如井底之蛙,
我們做父母行一大步,
希望佢會行一小步。

好彩佢間學校都規定佢地做小小課外事,
上年响街賣獎券,今年要去睇演唱會,
佢會和同學一起去,大家要聯絡聯絡。

醒目開學勳章 王國長老

經過那次,我明白好的溝通並非只流於表面,有時適當的爭辯也是溝通的方法,溝通也分層次和深度,只有獲得她真正的信任,才有深入的溝通,才能在親子間步入真正的朋友階段,再成為知己,
------------------------

同意,
我和女兒都係無爭論,
應該話有爭論,但強者始終是我,
現在大了,我老公會用朋輩式和她爭論,
發覺有些微妙的效果,
她會勇於表達,
氣氛和質素都很良好,
爭論未必一定是僵局,
有些似辯論比賽

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 eviepa 於 09-11-22 17:40 發表

Annabella,

我一向的注意力集中在大方向上,怎樣在長途賽事中佔優是我的強項,至於每科怎樣溫習才能達到最佳效能並不是我的特長。

eviepa

男人和女人嘅focus 真是大不同,
阿女大了,我都放手讓爸爸處理。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wunma 於 09-11-24 12:02 發表
MsChanChan,

在大是大非的事情上, 我不會妥協. 所以在抄功課的議題上, 我不能認同eviepa的做法.

早前H1N1停課期間, 學校把功課大堆頭的交給學生, 以準備TSA和中一分班試的來臨. 不用上課的日子同學們自不然心散懶 ...

wunma

你我的女兒真的同一類,
我女兒都不會抄答案,
自己一頁一頁努力去做。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 wunma 於 09-11-25 13:31 發表
比佢解釋 -> 原諒佢 -> 然後教佢以後要錢用應提出, 承諾如合理而又係經濟許可的話會盡量買比佢, 叫佢以後無需講大話. 初犯唔好睇得件事好嚴重, 佢已大個女, 責罵會有反效果.

...

贊成

以我老公方法,
佢會比多50-100佢,
讓她知道不值得講大話。

13歲女,除了夠用,
應用有理財觀念,
如果阿女有特出表現,
我們會給多幾百,
她會利用這些錢買自己喜歡的東西,
如文具,衫,CD......,
試過用自己錢買我喜歡食的給我

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bkfans123 於 09-11-25 13:55 發表
大家好..
好開心找到這個topic, 因我家都有個反判兒, 自升中一開始, 阿仔就變得黑人憎, 凡事駁嘴, 總不聽我說話, 對家人的態度超級惡劣, 有諗過放棄佢, 3日吾埋2日又要我勞氣鬧, 好似大少咁, 要我去遷就佢, 佢就開心 ...

我會買支滴露梘液,
叫佢專用來洗腳,
好聲氣同佢講,
是避免佢隻腳感染。

我們行一大步,
希望佢地會行一小步。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 究竟我是誰 於 09-11-25 14:22 發表

我老公有問我係咪比得太少錢,
但我覺得就算係少,
都唔會係做出呢種行為嘅理由,
ZZdaphne, 如好似妳老公咁做,
唔會比咗一個錯誤信息佢咩?

好奇怪, 男人都係用最直接方法解決問題

(因我老公都叫我比多啲錢佢) ...

舊時警隊貪污風氣盛行,
現在除了有ICAC外
還要高薪養廉,
你女都無買名牌,追星,
只是食,滿足佢呢個要求,
佢就唔需要講呢D大話,
剛夠用是不行的。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ZZdaphne 於 09-11-25 14:29 發表

舊時警隊貪污風氣盛行,
現在除了有ICAC外
還要高薪養廉,
你女都無買名牌,追星,
只是食,滿足佢呢個要求,
佢就唔需要講呢D大話,
剛夠用是不行的。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Annabellalaw 於 09-11-25 14:40 發表
原來已經有很多回應, 我寫得太慢了,

我覺得  夠用  這意義會因人和因事而變,
可能會越嚟越  唔夠  ,

是的,
所以會隨時間檢討金額囉,
我們的荷包咪越來越輕囉!

13歲會有些少社交活動,
約小學同學,放學後和同學閒聊,
這些都要錢買點飲品食物,
我女都係用那些bonus.
唔會再問我們拿。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 bkfans123 於 09-11-25 15:01 發表

我都有好聲氣同佢講, 佢都話昨日無徹底洗腳, 咁佢都知我無話錯佢啦, 點解吾去洗下腳呢 ? 個老豆叫佢放番對腳落地就放啦, 點解要頂撞個老豆呢 ? 好多時阿仔都係衰態度差 (係屋企時), 真係睇見都想 ...

算啦,上來呻下啦,
佢地荷爾蒙旺盛,
好似女人更年期咁咖,
不同嘅係更年期係亂七八糟,
佢地係過剩......

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 究竟我是誰 於 09-11-25 15:11 發表
各位媽咪, 好多謝妳哋回應,
令我有好大得著,

wunma, 我自問真係幾惡但不至於唔講道理,
若果佢講事實話食飯用多, 我係會接受….
或者同佢溝通唔足夠, 我會改善的
annabellalaw, 我打算同學校社工傾傾,
因阿囡同社工關係幾好,

希望透過第三者暸解一下問題所在

ZZdaphne, 等呢件事淡咗後, 會考慮調整下零用錢
(其實我知佢鍾意食, 好多時有好嘢都會買比佢食)
或者佢真係鍾意有自主權自己買

無錯,就係咁啦,有能力,佢地還會釋出善意咖,
阿女買過cheese餅,starbuck給我,
佢地就係想自主。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 eviepa 於 09-11-30 23:10 發表
ilovenunu,

你覺得出現這情況的機會有多大?學校並不是孕育講大話的地方。小朋友講大話,最多是在家中出現。家長越是嚴厲,處罰越重,他們講大話的機會越大。 ...

學校並不是孕育講大話的地方。
呢句唔肯定對否.......有些精靈學生好識pretending.

小朋友講大話,最多是在家中出現。家長越是嚴厲,處罰越重,他們講大話的機會越大。 ...
但呢句就好認同。

有些媽咪唔認同eviepa的手法,
其實我老公嘅手法都有些相似,
有是我會覺得有點放縱,
但係父女關係密切下,
女兒都會明白大是大非。
不過,我們都有責罵:
房間要整理,少用電腦,要溫書.....

13歲前她需要我照顧,
13歲後我會讓爸爸教導,
畢竟男人觀點比女人宏觀,
因此唔重視小節。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 P6MA 於 09-12-1 15:13 發表
咁!如果抄功課,ヌ缺乏勇氣承坦責任,這些都算是小節,還恐她不高興,對自已失去信心,這種家教ヌ幾容易教噃。但何謂大節呢?當它來臨時,又如何解决呢?當然,我想你們會最終考慮以她高興為先,將大節再化為小節未得囉! ...

如果抄功課,ヌ缺乏勇氣承坦責任,這些都算是小節,

你誤會了,我不是回應呢點,
我意思係整體相處手法。

我都唔認同抄功課,
但我個人認為,
eviepa兩父女有他倆相處方式,
未必適用於其他人,
但eviepa對其女兒瞭如指掌,關懷備至,
出岔子機會不大。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 P6MA 於 09-12-1 16:05 發表

所以我用"如果"這兩個字,如令你不高興,對不起!

無問題
‹ 上一主題|下一主題