用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔想弟弟跟家姐入同一津校
樓主: CharisB
go

唔想弟弟跟家姐入同一津校 [複製鏈接]

弟弟跟家姐入同一小學,只因為方便接送咁簡單,但想弟弟可以去更好的學校。

第一階段...自行..... 除非填冇咩人揀的小學,無宗教信仰,次名子女的自行分數比其他首名子女仲低,填唔填表都落空。

如果等大抽獎,可能又會抽到比家姐更差的小學...... 咁咪仲衰.....

咁應該點?照跟家姐?起碼排除更差的小學?

如要叩面,即係要interview, 弟弟又不是標青果類,一張証書都沒有,所謂的"沒有凖備的人",要同人爭....都唔知有無機會....

咁點好?

0    0    1    0

回覆樓主

弟弟都是屋村幼稚園,課外只報讀phonics, 對普通話、運動、畫畫.... 咩都話唔想學。
在班中算叻(老師講,但.....更多高手在民間)
都會俾佢考下直私資小學(5間以內)只是博下,希望大抽獎下有個backup.

Diversifyedu 發表於 19-3-8 18:20
回覆 CharisB 的帖子

點解覺得弟弟唔係標青果類但又認為可以去更好的學校? 姐姐個間係唔好定想幫弟弟搏一 ...

家姐小學可以話係三缐。
弟弟所謂的算叻,只是符合幼稚園的要求,不是特別outstanding (因為有些同學可能未掌握得好好)。

家姐成績平平,要插班去其他一丶二缐學校.... 我諗機會不大,而且家姐話好鐘意自己的學校,無理由為弟弟而迫家姐轉校。

legolas625 發表於 19-3-8 21:26
三缐通常無乜人㨂,可當保險缐

大抽獎頭志願可博好d的学校

係,乙三丶四都應該派到...
咁自行...其實係咪唔交表都得?

湘 發表於 19-3-9 09:33
不是打擊樓主,只是真實個案分享, 姐姐入了區內二線學校,媽媽嫌棄課程淺, 所以放棄跟姐姐同一小學 ,自 ...

你說得對。
所以弟弟跟家姐入同一小學的話,都只是求方便,適合家姐的,亦未必適合弟弟。

大抽獎都只係等運到,即使叩門亦唔一定入到。
所以只係盡做,俾到適合佢的。

legolas625 發表於 19-3-9 08:51
同意,大家有無睇清楚,三缐学校, 唔駛咁急自行就要
同埋,要考慮细佬的叩門能力有幾高 ...

細佬都慢熱D..... interview 係唔會慢慢等你warm up, 所以叩門、報直私都係博一博,睇下會唔會咁啱得到校長老師的垂青。
‹ 上一主題|下一主題