用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 突然多左個offer: 宣小vs港同
go

突然多左個offer: 宣小vs港同 [複製鏈接]

已在九龍塘宣小註冊,  點知.....今天收到港大同學會小學的電話, 話收阿仔,要聽日覆。
即刻頭都大埋, 超級煩惱, 因為兩間係好唔同的學校, 而兩間我地都鐘我同我老公都各有preference。我比較屬意宣小, 因為有返甘耐歷史, 升中成績又好, 傳統學校個套主流路線穏穏陣陣。但最大考慮係無中學, 同埋學業壓力可能會較大。我都唔想個仔每日祗有功課, 無得玩。

老公比較鐘意港同, 佢由簡介會開始接觸個校長同老師幾次, 一直覺得佢地好有heart, 而且港同有中學, 到時唔使好似小一甘又要玩一次。港同位置上亦比宣小近。但論學術水平, 港同似終較新, 不大清楚, 同埋佢走的活動教學路線我地亦了解得不是太多。

阿仔性格被動, 成日要踢一踢先郁一郁, 不太喜歡做功課, 但你督住佢佢都會做, 而且學術能力亦很好。其實以佢的性格我地都擔心太free的學習模式只會令佢更lazy, 佢真係要人管的。

但佢個人又創意無限, 鐘意發問, 鐘意諗野發白日夢, 傳統學校又會唔會扼殺了呢方面呢?

本來一心諗住讀宣小, 依家又多個考慮, 祗有一天時間請大家比D意見!

8    0    0    0

多謝甘多位的意見!
charlotte_mum and ziyi,
請問港同書院是一間怎樣的書院?揀得一條龍,我都想睇埋佢中學情況, thanks!

回覆:突然多左個offer: 宣小vs港同

Charlotte mum and all other parents
好多謝大家的意見。我和老公反覆唸過,幾經掙扎,最後都係揀了宣小。

我都好唔捨得放走港同,因簡介會開始接觸到校長老師職工,都給我們很好的印象。我們都覺得活動教學有它的好處。但由於我們的目標還是一些主流中學,所以還是選了銜接方面比較容易的宣小。
再一次感謝各位現任港同家長的意見。

ziyi  good  發表於 12-6-28 15:28
點算好    發表於 12-6-28 14:28
‹ 上一主題|下一主題