用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

我會選擇番蕭漢森, 因我大仔讀緊2年級,
佢而家是小班教學, 我個仔果班得26人,
d老師亦非常好, 功課方面都成4-6樣, 默書1個星期默2次, 中英文各一次...
1-3年級中文科是用普通話, 常識會在下學期用英文, 我見佢地年年升中派位第一志願達7-8成入... 非常之高, 希望能幫到大家

我大仔讀得好開心.  功課都幾深...
我個仔果班有一位同學要留班...要重讀番一年班..... 因為佢d成績太差, 考試科科唔合格, 默書又唔合格, 家長又唔跟進, 所以學校要佢留班...... 不過d老師會在lunch時間幫佢輔導....
如果你真係要選蕭漢森, 你就要有心理準備, 佢地一年考4次試, 4次都計分, 每科考試都好多頁.....而且都幾深.....做家長要follow.

回覆 # 的文章

今日入左form 去蕭漢森, 去到覺得好清靜, 小孩子一定會專心, 可能係環境問題, 因這間學校在山上面...而且又沒有公屋,  另外, 見到d小朋友都好純, 指樣貌, 衣服都好整齊, 因當時是小息時間, 好多小朋友都會在出面2個大球場玩...亦都見到好多老師巡視, 校長亦在這裡...

回覆 # 的文章

放心la, 我個大仔而家讀緊P.2, 當初, 我都是叩門入呢間學校, 但估唔到佢比我想像中深好多, 因為佢地中文科用普通話教, 常識就由下學期開始用英文, 默書就一星期默2次, 中英各一次, 考試一年考4次, 次次都計分, 其實呢間學校唔係咁多人識選, 因太偏僻, 但勝在環境好, 非常清靜, 小朋友一定專心, 另外, 我亦貪佢好小新移民 (不是佢地差, 而是自己唔太喜歡), 仲有一樣, 係佢地升中位非常好, 有70-80%去到頭3志願....
所以我細仔今年選校, 都選呢間, 希望下一年會同你地一班.....

回覆 # 的文章

我係講蕭漢森....
仲有一樣同大家講聲, 就係佢地有留班,
因我大仔上年讀一年班, 有位同學今年要讀番一年班, 要留班, 因成績太差...
另外, 這位學生今年要比老師輔導, 好似有2-3位都留班, 指一年班....其實都好, 因到時讀2年班, 佢地點跟得上...
我見我大仔d工課多到嚇死人.

原帖由 baldheadcat 於 08-10-4 01:20 發表

吾....我多口答一句,會吾會係蕭漢森呢?

係ah, 我講係蕭漢森,
其實你可以在早上10:00左右去睇睇, 因是小息時間,
環境非常好, 又清靜, 小息見到D學生, 亦好純, 好乾淨..
(個人意見), 你亦可以見到好多老師係操場, 包括外籍老師, d學生會在操場同老師傾計, 非常之好.....

回覆 # 的文章

數學唔係用英文教, 中文就用普通話教,
只於是不是教快半個學期, 就應該唔係,
但我知道聖心就是, 其實呢個問題係唔重要, 最緊要打好初步基礎... 始終係小一,
但我見到大仔升上2年級, 就非常之深....

原帖由 pennyma 於 08-10-14 23:01 發表
請問sausau,簫漢森和朱正賢的教學有沒有不同?
簫漢森多課外活動嗎?
上學和放學時間如何呢?

我都識好多太太d小朋友讀朱正賢, 書本都差唔多,
佢地小一下學期常識科都是用英文教...
d太太話貪佢近, 因蕭漢森太遠,
課外活動, 每星期有3課, 有全方位, 視藝, 聯課活動,
約1:30hrs, 上課時間.. 8:10  --  3:20

回覆 # 的文章

我都入左蕭漢森, 因我大仔讀緊小二,
其實我都怕我細仔跟唔上, 因太多功課,
同時時都要默書, 但無計la,
鬼叫呢間學校好咩, 最多自己follow細仔多d...希望到時會同你一班, 可以有時間討論吓....

應該係4班, 同小班教學, 因我大仔上年讀小一都係25人左右一班....., 今年好似多人選呢間學校.  因我細仔班有2位同都無佢地份, 要等第2輪...,

原帖由 WinChi 於 08-11-24 16:58 發表

SIU HON SUM
小一是否有四班?呢間係小班教學
你仔仔而家讀邊間幼稚園? 
日後大家KEEP ON CONTACT 

回覆 # 的文章

讀大圍樂善堂

回覆 # 的文章

你昨天同我講ma,
我今早叫左大仔幫我交去校務處la,
希望下次我地早小小約定,
‹ 上一主題|下一主題