用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

醒目開學勳章

我地諗住老公湊返學 (然後行返工) 再由工人湊放學~

醒目開學勳章

原帖由 eip123 於 09-6-1 16:41 發表
Small Pig Pig, where do you live? Pls PM me.

KAKA妹, are you full time mum?

no ar~
我要返工架~

醒目開學勳章

原帖由 eip123 於 09-6-1 23:03 發表
You are very active on BK & therefore, I think you are a full time mum.

haha~ 我只係中咗BK毒!
(遲早俾老板咋形~ )

醒目開學勳章

原帖由 Smallpigbb 於 09-6-3 09:06 發表

係囉,我都以為你係全職媽媽o添,因為你好快會答覆人o地問o既問題呀。

嚟緊應該會忙d喇~~~
其實我係唔可以坐定定做嘢嘅人, 但係就俾人調咗做文職

醒目開學勳章

原帖由 Smallpigbb 於 09-6-29 08:41 發表
同學仔,你o地有無報到個8月預備班呀,我唔會報啦,因為o個個時間我個女要午睡,仲有1-3呢個時間都唔同返學時間,唔通去到9月份又再適認過。

其實我都好似你咁諗, 不過如果俾佢去過玩吓, 可以適應上好d! 老公仲話可以問問老細, 可唔可以就就 (佢响附近返工) 陪阿仔上~

我尋日見到個舊同學, 佢個仔都會讀am, 佢就擔心停讀問題~

醒目開學勳章

原帖由 RonnRicc 於 09-7-17 00:45 發表
Hello得巴媽媽,

好呀,原來有咁多將軍澳同學仔!Summer Playgroup 可以一齊玩啦! 不過Ronn係讀上午班, 我試緊轉下午班, 不過未知得唔得呀。

你地Summer Playgroup會搭咩車去九龍塘呀? ...

轉pm, 應該無問題, 除非佢唔幫你搞..
因為有好幾個小朋友排緊隊轉am~

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-7-17 22:10 發表
大家可否比D意見呀,我亞仔係屋企係講英文,唔知返am會唔會聽唔明老師講野而覺得佢無反應.另再想問吓大家會否用学校提供嘅医生做健康檢查呀或有無好介紹(tko)區 ...

完全唔識廣東話~ 可能唔係幾好喎.. 你會唔會同老師傾傾先好d呀?

乜學校有提供医生架? 無留意添~
其實你去睇開個医生度咪得囉! 上次(本來諗住插班)我都係揾打針個医生幫我寫~ 今次呢張我都會揾返佢!

醒目開學勳章

唔該哂!

醒目開學勳章

開學安排.. 我係第二組呀!

另外, 恐龍仔入到C班呀!

醒目開學勳章

我本來諗住帶埋隻仔, 之後出街
不過佢今朝有d咳呀, 聽日都係留响屋企啦! 希望佢快d好返, 1號開學!!

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-8-29 21:38 發表
我bosco係N1C黄組呀.恐龍仔媽咪你係咩組呀,因為我地C班有3組?

恐龍仔係紅組呀~

其實一班幾多個人仔?? 我已知一個pg同學仔同我舊同學個仔係C班

醒目開學勳章

原帖由 ctytang 於 09-9-3 14:17 發表
Nice to meet you all here.  My boy is also studying at NIC am class.  Probably I met some of you in the first day already.

hihi~
聽講C班今日開始separation, 係咪呀?
我係聽A班同學仔媽媽講架咋.. 都未打返屋企問工人!

醒目開學勳章

原帖由 ctytang 於 09-9-3 16:41 發表
kerkermui,

Actually, my boy is in the same group with 恐龍仔.  Hope, they can become good friends.

haha~ 紅組??
呢隻恐龍.. 1號嗰日真係俾佢笑死! 竟然問miss deanie what r u doing?!
miss wong話佢適應上應該無問題, 佢上過summer pg之後, 已經好熟地頭, 所以陪佢一日就算喇! 佢自己搞得掂, 好專心上堂, 完全都無望過阿媽!

哈哈~ 希望佢地快d識得做朋友啦... 恐龍仔仲係好自我呀!

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-9-3 23:07 發表

我地今日上音樂堂果陣見到c班好似分開兩班, 跟住d家長就坐晒出黎, 我估係做separation

喂~ 你又話見到壁報板上面有學生生日嘅info... C班無呀, at least 1號時見唔到啦~

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-3 23:33 發表
恐龍仔媽咪,我係bosco媽咪呀,我地仔仔係同班,希望可以多D溝通喇.

hihi~
你係咪e+返緊9am架??
我陪咗太子一日咁多, 返11am呀~ 我好肯定如果有陪太子d家長, 一定會認得呢隻多咀恐龍!

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-3 23:38 發表
我好頭痕呀,亞仔唔肯企定定排隊,一出課室門口就想衝去玩車.有無方法可以係屋企訓練吓.因平時工人湊可能就開佢.大家同學仔家長可否幫幫忙呀.THX. ...

我嗰隻都係.. 要排隊入課室都仲玩緊! 係咁架喇, 留返俾老師修理佢地啦! 返學就係要學紀律, 呢d自己好難教~

醒目開學勳章

原帖由 ctytang 於 09-9-4 09:44 發表
bosco 媽咪,

Don't worry, the babies can pick up quickly.  You can play "line up" game and something like "raise hand" game with him at home.  It means you can ask him to line up and/or raise hand to  ...

我都開始同恐龍講要舉手先講嘢.. 聽聞佢都幾出位!

醒目開學勳章

原帖由 Ina 於 09-9-4 13:15 發表
Hello!

Elvin 都係上午班, 第一個星期番9点. 我認得心悅同嘉淇.

啱啱睇到通告關於課外活動, 你地會補边個course 呀?  我諗住補英文拼音試下.

我本來想報phonics, 但係老公鍾意普通話.. 諗深一層, 又唔知phonics教幾深(淺?) 都係普通話好d, 肯定學到d嘢, 而且自己教唔到

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-4 21:38 發表
你地有無收到手冊呀p.10有亞仔本週校內表現.我B表現普通 你地呢?
恐龍仔媽咪咁你下星期返嘅時間係咪9-11AM呢

差唔多全部S呀! 我估人人一樣~

係呀, 不過應該都係工人湊仔呀

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-9-4 23:38 發表

我個女都無喊, 不過有d小朋友喊得好犀利. 如果星期一陪我就要"病"喇

我應該會同c6送佢返學.. 但係接唔到.. 我個"病" appointment 响10:40呀!
‹ 上一主題|下一主題