用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KENTVILLE INTERVIEW'S CONTENT NOV. 14, AM
go

KENTVILLE INTERVIEW'S CONTENT NOV. 14, AM [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 yynets 於 09-11-14 11:55 發表
Thank you for your sharing!

Was the teacher ask your son to sing a song?

yes~

one more thing
the teachers will ask the kid & the parent questions at the same time

醒目開學勳章

原帖由 eggmama 於 09-11-14 12:29 發表
thank you for all information. Teachers ONLY use Cantonese? Can ask them use English?

yes.. cantonese only

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 09-11-16 15:10 發表

我個仔係KV三年都好開心, 現在係一間英小讀2年級, 佢係一年班, 食老本都拿到英文科測驗奬, 即全班最高分.  英文發音準確, 單字又認識好多.  所以唔需要介意, 係咪外國人敎.  中文更不用講是KV強項.
我真係不認識SC ...

想請教: 如果小朋友2歲多已做到你講K2嘅嘢, 仲值唔值得讀KV?? 筆順已經自學中, 只係我地無要佢筆寫, 佢就自己用手指比劃~

我自已一路都知學中文較難, 要選英文深, 我唔會揀SC(hkps深d) 其實報咗好少學校.. 但係阿仔明顯地唔鍾意SC(but performed better), 反而响KV玩得幾happy~ (包括玩老師)

醒目開學勳章

原帖由 kinyee125 於 09-11-17 10:42 發表
咁如果SC同火炭HKPS,你會揀邊間?

如果我係你,我會比恐龍仔讀KV,好似啱佢性格多啲[比較文靜同喜歡閱讀+大仔],英文自己再另外培訓,應該唔難
btw, KM都唔錯,不過名氣冇KV咁好......都要為將來小學鋪路.....

小小愚見!!!

...

基於唔鍾意大工廠, 其實我鍾意hkps(ascot)多d
其實hkps嘅課程比較"aggressive", 應該啱佢多d

至於KV同KM, 講功課, 大家都多, 但係KM好似比KV全面d, 多嘢玩d.. 而且恐龍仔適應上用咗好長時間, 我有d怕轉校問題

所以講到最後, 如果無一間學校明顯地比KM突出, 就應該唔會轉校..  KM入傳統小學嘅比率其實唔差架~

我睇完KV d家長回應.. 我反而諗緊數學問題, 好似比較少人比較呢樣嘢咁..

其實, 佢响街唔停架, 又多嘢講又手多多, 成日俾人話佢曳
不會响學校就老師嬏嬏都讚佢乖

醒目開學勳章

原帖由 kinyee125 於 09-11-17 15:32 發表
咁你有冇報HKPS(Ascot)?

yes.. it's on my list

醒目開學勳章

原帖由 GogoCheung 於 09-11-17 16:28 發表

其實km都應該几好, 而你又有時間教囝囝, 囝囝又受教及吸收到, 你可以唔轉, 繼續讀km.  我真係唔敢講, 你小朋友讀唔讀kv好, 因為你一旦讀過km, 再讀kv你可能有比較, 好的話就無事, 如一旦出現與預期不同, 你可能會 ...

好多謝你嘅意見呀!

我明白你嘅意思.. 其實出年會多個小朋友, 亦有可能會轉工, 我真係唔肯定會有咁多心機時間教仔..
至於學校活動.. 我唔太擔心, 因為做爸爸嗰個有好多假期!

其實我好欣賞KV d小朋友自動波做功課架! 第時都會考直資私校.. 只係心存懷疑: 係咪應該面試表現較重要呢?
當然.. KM已經係一間好好嘅KG~

Thanks again!
‹ 上一主題|下一主題