用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

醒目開學勳章

好懷念學能測驗...
起碼無咁大功課壓力,初小玩三四年都仲得!
睇完,有幾樣嘢唔係幾順眼
(1) 點解d小朋友咁鬼忙?我嗰件一個星期有6日有活動,我已經覺得好過份,但鬼叫阿仔自己鍾意...
(2) 個阿媽係咪應該放手俾個仔自己做功課呢?
(3) 教育改革,點知越改越差,想細d壓力唔好一試定生死,變成漫長嘅壓力!

醒目開學勳章

siden 發表於 14-12-22 23:48
罪魁禍首之一是轉全日制。

全日有7至7.5小時在校上課,番屋企仲要做功課温書等等。

no禍首係除消學能測驗
我自己讀嗰間小學當年因為收生不足,30年前都係全日我仲可以做哂功課,再幫屋企人做嘢!
係因為多咗影響性考試,所以多咗操練,仲要拉前到初小!

醒目開學勳章

klm402 發表於 14-12-23 09:57
我唔太認同果位男校長所講, 多功課係為滿足家長要求, 到底係家長搞成咁, 定係學校只係旨左訓練讀書機器, 同 ...
大家選校睇乜?
好多人話睇派位成績,有幾多%有英中
好喇,即係家長有要求啦!
學校點樣由40%變50%,再上到70%?
加功課,加深課程,加高要求!
呢個係惡性循環,所以個校長唔錯得哂呀!

如果家長唔鍾意高%入英中,大可以揀其他少d功課嘅學校

bobbob  agree  發表於 14-12-23 13:16

醒目開學勳章

今年阿仔開學(小二),有一位老師提過一樣令我有d反感嘅說話 (但又好真實嘅)
佢話:家長們唔好唔理d仔嘅功課,唔好咁快放手住!你地花d時間對下佢地嘅功課,佢地就做少幾份改正!

呢間學校平均一日7-10樣功課連改正,有時改正都3-5樣,所以如果無改正,剩返4-5樣功課,又的確快手好多嘅
‹ 上一主題|下一主題